НОВИНИ від 30.09.2008


«Хороший» та «поганий» стрес

Стрес неможливо уникнути. Але якщо в одних ситуаціях стрес може бути позитивним явищем, який спонукає нас до подальшого руху та розвитку, то в інших умовах він може виконувати руйнівну роль, знижуючи нашу продуктивність і навіть — негативно впливаючи на наше здоров'я. То яка ж різниця між "хорошим" та "поганим" стресом?

За даними дослідження, проведеного міжнародною організацією лідерської освіти (Center for Creative Leadership, CCL), коли ресурси однієї людини досягають або навіть переважують вимоги іншої людини — тоді стрес може показати себе з кращої сторони. Так званий "позитивний стрес" діє як стимулюючий фактор і сприяє підвищенню продуктивності.

Позитивний стрес (в англійській мові є влучний відповідник — eustress) — це та енергія, яку відчувають люди, котрі стикаються з новими цікавими викликами і при цьому — впевнені у своїх силах досягати позитивного результату.

Коли ж вимоги перевищують можливості людини, її ресурси та її досвід, тоді вона стикається із негативним різновидом стресу (для якого також є спеціальний термін в англійській мові — distress).

"Основна хитрість полягає у вмінні виявити, з яким різновидом стресу ви щойно стикнулись, — стверджує представник CCL Відула Бел (Vidula Bal). — А особливо важливе значення це має для лідерів, які стикаються із додатковим стресом, спровокованим вимогами лідерства. Вони змушені приймати рішення базуючись на недостатній інформації, постійно займатися гасінням конфліктів і т. п."

Організатори дослідження також виявили десять основних факторів, які мають найбільший вплив на підвищення стресового рівня серед лідерів. Це невизначеність, відсутність контролю, потреба працювати поза експертною сферою, надмірний успіх, потреба вкластися в обмежений час, створення стосунків та управління конфліктами, розвиток та підтримка інших, відчуття особистої незахищеності, високі очікування та вимоги результативності.

У середньому вісім із 10-ти лідерів, які взяли участь в опитуванні, вважають роботу основним джерелом стресу у своєму житті, при цьому зазначаючи, що їхня керівна роль лише підвищує рівень стресу.

Дві третини респондентів стверджують, що сьогодні їм доводиться переживати куди вищі рівні стресу, ніж це було п'ять років тому. А шість із 10-ти відзначають, що їхні організації не здатні надати їм необхідних інструментів для боротьби зі стресом.

Що ж здатні зробити лідери для того, щоб навчитися керувати своїм стресом. Дослідження CCL дає декілька порад:

  • вивчити сигнали стресу. "Прислухатися" до свого тіла та свідомості, щоб знати, коли може настати стрес;
  • створити ритуал. Навчитися відмежовуватися від стресу;
  • встановити ефективні рамки між роботою та особистим життям, щоб стрес, із яким ви стикаєтесь на роботі, не переходив у особисте життя і навпаки;
  • забезпечитися підтримкою. Знайти тих людей, які завжди, за будь-яких умов, будуть раді підтримати вас;
  • знайти інший підхід до проблеми, яка викликала стрес;
  • відновитися. Зайнятися справами, які не стосуються вашого стресу, відволіктися на деякий час;
  • знайти баланс. Орієнтуватися на свої внутрішні цінності і не дозволяти проблемам виводити вас із рівноваги;
  • тренуватися. Зіткнувшись зі стресом — не панікувати, а сприймати це як можливість попрактикуватися. Адже тільки через практику набувається досвід.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua