РЕЦЕНЗІЇ | Огляд книги 27 лютого 2020 р.

Як опанувати майстерність творення змін

Джерело: Mind.ua

Бет Комсток (Beth Comstock) змогла перевернути з ніг на голову General Electric, тож вона точно знає: майбутнє — не в розташуванні зірок, а в нашій уяві й наших діях. У своїй книзі "Вперед за мрією. Відвага, креативність та сила змін" (Imagine It Forward: Courage, Creativity, and the Power of Change) вона описує історію трансформації GE та ділиться досвідом, як впроваджувати зміни у бізнесі.

Бекграунд. Агентами змін не стають, ними народжуються. А зрозуміти своє покликання, чи то пак місію, вдається лише згодом, коли за плечима вже є певний досвід. Вочевидь, до змін душа й думки Бет Комсток прагнули завжди. Ще зовсім юною вона одружилася зі своїм ровесником, а незабаром у молодого подружжя народилася донька. Як і багато молодих жінок і матусь, Бет спочатку намагалася побудувати своє життя гармонійно: непогана робота на одному з телеканалів, родина, маленька дитина, спільне дозвілля. Але жінка поступово дійшла висновку, що не такого життя вона собі бажає. Отже, зміни в житті Бет почалися.

Це стало початком яскравої кар’єри в GE, NBC Universal, Nike, професійних і особистих злетів і падінь, стресів і перемог. Здолавши часто доволі важкий шлях від публіцистки-інтровертки до однієї з найвпливовіших жінок світу 2015 і 2016 років за версією Forbes, Бет Комсток вирішила написати книжку. Про себе й свій шлях на ниві змін, про жінку в чоловічому світі, про те, як багато їй довелося докласти зусиль, аби до неї стали прислуховуватися впливові люди, про продирання крізь бюрократичні хащі. А ще ця книжка про сміливість, упевненість та віру в себе й свою справу.

Як опанувати майстерність творення змін

Сюжет. Людина, яка багато років поспіль впроваджувала зміни в такому світовому гіганті, як General Electric, вирішила розпочати свою оповідь мало не з самого дитинства. Оскільки книжка є автобіографією, мемуарами, авторка багато пише про своє життя поза роботою. Це частково виправдано задля розуміння того, що спонукало молоду інтровертку вирушити за своєю мрією і згодом перетворити її на реальність. Проте варто бути готовим до розлогої оповіді про тернистий життєвий та професійний шлях авторки.

У книзі є певна структура. Комсток згрупувала книжку в п’ять розділів, які і є своєрідними підходами для створення майбутнього. Ось авторська низка уроків, завдяки яким можна перетворити теорію на дію й просуватися вперед:

1. Дозвольте собі вийти за межі очікувань та обмежень (змініть свій спосіб мислення).
  2. Відкривайте в собі дух дослідництва й цікавості (навчайтеся, відшукуйте ідеї, які роблять зміни можливими).
  3. Завзято досліджуйте (шукайте та приймайте інновації).
  4. Опановуйте майстерність оповіді (ви маєте допомогти людям в організації зрозуміти зміни).
  5. Створіть нову операційну систему в організації (поширюйте новий спосіб мислення).

Оскільки авторка розповідає, що в її досвіді спрацювало, що — ні, які навички їй знадобилися на шляху до змін, книжка містить і різні завдання. Вони доволі цікаві та не складні. Спрямовані передусім на відповідальне розмірковування та сміливий результат. Ваш результат. Він не може бути поганим чи добрим, він — ваша відповідальність. Наприклад, в одному з розділів Бет Комсток запропонувала заповнити «Бланк дозволу», де ви маєте зробити таке:

• спочатку написати перелік справ, яких боїтеся й через це постійно відкладаєте до останнього;
  • потім скласти список бажаних дій на місяць із обов’язковою умовою: вийти за межі зони комфорту;
  • виконати завдання «убий дракона» (робота з негативними емоціями);
  • переформатувати свою роботу (можете навіть перевернути все догори дриґом).

І наостанок вам потрібно буде заповнити власне бланк дозволу. У ньому ви, П.І.Б., пишете все, на що даєте собі дозвіл.

Погодьтеся, вельми корисне завдання. І дуже відповідальне.

Робота Комсток у GE полягала в тому, аби принести в компанію нову іскру, що сприяла б її оновленню, успіху та унеможливила майбутні проблеми. Гігантські корпорації час від часу потребують суттєвих перетворень, адже потужній бізнес-машині важко триматися на плаву без найретельнішої уваги та керівництва. Власне, розповідь авторки цікава ще й тим, що вона описує моменти життя корпорації часів Джека Велча (Jack Welch), з яким працювала безпосередньо.

Отже, Бет Комсток висвітлює свої численні підприємницькі ініціативи, які дозволили змінити те, до чого багато людей побоялися б й підступитися.

Не чекайте від книжки чітких інструкцій до створення корпоративної стратегії. Це лише спогади бізнес-вумен, її професійна біографія. Але тут є багато засвоєних нею уроків, які стануть у пригоді всім, хто впроваджує зміни у великих організаціях, або просто хоче змінити своє життя. До речі, особисті історії авторки додають розповіді затишку і сприяють зближенню.

Вам сподобається, якщо: ви цікавитеся змінами, не боїтеся їх та вважаєте, що життя без змін неможливе. Або боїтеся, але дуже хочете позбутися страху й почати діяти.

Вам не сподобається, якщо: ви не любите історії успіху або тема організаційних чи особистих змін вас геть не цікавить.

Головна причина прочитати: ви зрозумієте сенс бойового гасла творця змін: «Побачивши кращий шлях, ви зобов’язані ним піти».