РЕЦЕНЗІЇ | Огляд книги 20 квітня 2015 р.

Тоталітаризм по-новому

Про переваги, які дали нам технології, написано вже море праць; при цьому відносно мало авторів звертаються до питання ціни, котру доведеться сплатити суспільству за небачений технічний прогрес.

The Circle
В одному зі своїх есе американський письменник Джонатан Франзен (Jonathan Franzen) ополчився проти небезпек, котрі, як він вважає, несе у собі нова онлайн-культура. «З пришестям техноконсюмеризму вся гуманістична риторика щодо "наділення повноваженнями", "креативності", "свободи", "з’єднаності" та "демократії" служить виключно зміцнюванню відвертої монополії технологічних титанів; і виглядає так, що нова пекельна машина не підпорядковується нічому крім логіки власного розвитку — вона генерує рабську залежність, звертаючись до найгірших людських інстинктів набагато більшою мірою, ніж це раніше робили традиційні видання».

Високотехнологічна компанія Circle — плід уяви письменника Дейва Еггерса (Dave Eggers), місце, де розгортаються події його бестселера з однойменною назвою. У цій книзі Еггерс представляє жахаючі перспективи втрати особистої свободи та руйнування демократії, які несуть у собі творіння Кремнієвої долини, що все нахабніше вторгаються у наш життєвий простір. Проте не менше занепокоєння викликає і корпоративна культура, яку дуже реалістично обмальовує автор.

За сьогоднішніми мірками, Circle — майже ідеальна організація. Будь вона реальною фірмою, то, найімовірніше, очолила б перелік «Найкращих компаній для праці» за версією Fortune. І це не дивно, адже Circle робить максимум для свого персоналу — є і послуги догляду за домашніми тваринами, і першокласні розважальні заходи, і можливість поселитися в комфортній квартирі прямо на території. Передбачено, здавалося б все — лише б люди повною мірою віддавали себе роботі та не гаяли час на друзів, родину і, напевно, на читання всіляких шкідливих книжок (як-от «Circle»). Подбала компанія і про потреби вищих рівнів — формування відчуття належності до спільноти та можливість служіння високій соціальній меті.

Отже, майже все, що вчиняє компанія, несе у собі добро для персоналу, клієнтів та суспільства. Не дивно, що коли Мей Холланд, головна героїня книги, вперше потрапила до Circle, її захоплювало там все. «Тут стільки всього відбувається — тут стільки людяності та позитиву; і, загалом, компанія задає тон на всіх фронтах», — з ентузіазмом розповідає вона. А коли в Мей важко захворів батько, компанія взяла на себе витрати на його лікування. У підсумку героїня уклала з компанією соціальний контракт — інакше кажучи, погодилась отримувати від Circle все в обмін на свою свободу та людяність. На сторінках книги розповідається історія перетворення молодої ідеалістично налаштованої жінки на лояльного «істинного адепта», готового зрадити друзів та тих кого кохає задля виконання місії Circle, що полягає у «впорядкуванні хаосу в невпорядкованому світі».

Аналогічно, як і в Платоновій «Республіці», створення добре впорядкованої організації вимагає від її членів передачі власної свободи «хранителям», які знають краще, що слід вчиняти. «Ми — це майбутнє», — переконані Circle-ійці. Врешті-решт, в компанії сформувалася культура, в якій будь-хто, хто не погоджується з «цим чудовим новим світом» стає «неправильною» людиною — людиною, що опинилася «не на тому боці історії».

У персонажах Еггерса легко впізнати риси людей, яких ми знаємо особисто або з розмов. Так, Мей втілює в собі типового випускника університету з надмірною кількістю знань та нульовим практичним досвідом, який намагається знайти гарну роботу на поганому ринку праці. Натомість її відносно неосвічений колишній друг є носієм здорового глузду. «Все, що ви "впарюєте" — чудово і дуже прогресивно, але це призведе до ще більшого контролю та ще централізованішого відстеження всього, що ми робимо», — намагається заперечувати він. Але Мей з ходу відкидає це застереження як «древнє лайно». А трійця засновників Circle являє собою три версії одного й того ж самого «героя» технологічної царини — харизматичного візіонера, блискучого, впевненого у власних силах, до без тями цілеспрямованого та вражаюче зацикленого на чомусь одному.

Дейв Еггерс намагається показати, до яких небажаних наслідків можуть призвести найкращі наміри, а також — як сильна корпоративна культура може запустити процес саморуйнації. На жаль, філософські та етичні питання, які піднято у книзі, оговорювати у багатьох сучасних організаціях не тільки неможливо, але й небезпечно.

Книга The Circle увійшла до переліку «Найкращі бізнес-книги 2014-року» (категорія «Організаційна культура») за версією видання strategy+business.

Принцип мозаїки. Шість навичок дивовижного життя і карєриПринцип мозаїки. Шість навичок дивовижного життя і карєри
Налаштуйся на зміни. Нова психологія успіхуНалаштуйся на зміни. Нова психологія успіху