Шість принципів менеджменту… які докорінно не вірні

Менеджери, як зі ступенем МВА, так і без, схильні до набору максим, які спрощують їх професійне життя. Наприклад: «Тримай боса в курсі справи» і «Часом краще благати про прощення, ніж просити дозволу». На жаль, ці старі надійні засади більше не працюють.

Жанна Лідтка (Jeanne Liedtka) і Тім Огілві (Tim Ogilvie), автори книги «Designing for Growth», розвінчують шість популярних міфів менеджменту, які безперечно ускладнять вам життя.

Міф 1. Не запитуй, якщо не знаєш відповіді

Цей принцип запозичений у адвокатів і прийшов до традиційного бізнесу, бо виглядати розумним нібито корисно для кар’єри. Як це не сумно, можливості для зростання важко піддаються навідним питанням і заздалегідь готовим рішенням. Тому лідерам зростання більше підійде така максима:

Починайте з невідомого.

Міф 2. Мисліть ширше

Організації завжди хочуть впевненості, що та чи інша ідея відкриває досить великі можливості. Але зазвичай по-справжньому масштабні рішення починаються з малого і набирають сили. Ви б сприйняли всерйоз eBay (онлайн-аукціони)? Або PayPal (електронні фінансові операції)? Колись навіть FedEx здавалася нішевим ринком. Щоб використовувати можливості для зростання, краще починати з малого і знайти глибинну потребу людини, до якої можна звернутися. І ось максима, яка більше підходить лідерам зростання:

Зосередьтеся на справжніх людських потребах.

Міф 3. Якщо ідея хороша, гроші будуть

Менеджери часто з презирством ставляться до ідей, які не отримали фінансування. Вони впевнені, що хороша ідея приверне гроші сама по собі. Але насправді ми не знаємо, чи є ідея хорошою — про це знають лише користувачі. Ідея Gmail здавалася абсурдною: безкоштовна електронна пошта в обмін на дозвіл обробляти особисті повідомлення за допомогою спеціальної програми, яка підбиратиме рекламу відповідно до виявлених у вас інтересів. Хто вкладе у таке гроші? Відповідь: звісно, Google. У цьому світлі лідерам зростання підійде така максима:

Забезпечте початкове фінансування правильно підібраним людям і завданням — і зростання послідує.

Міф 4. Сім разів відміряй — один відріж

Цей принцип хороший для бізнес-операцій, але коли йдеться про створення невидимого поки що майбутнього, мало що можна відміряти. Марнуючи час на спроби виміряти невимірне, ми ненадовго заспокоюємося, але навряд чи знижуємо ризик. Тому лідерам зростання більше підійде така максима:

Якщо на кону небагато, робіть ставку швидко.

Міф 5. Будь сміливим та рішучим

Раніше в культурі бізнесу домінували метафори змагань (найпопулярніші відносилися до спорту і війни). У 1980-х і 1990-х злиття та поглинання призвели до використання мови завойовників. Природне зростання, навпаки, потребує виношування ідей, інтуїції, терплячого ставлення до невизначеності. Тому ми пропонуємо зовсім іншу максиму:

Досліджуйте різні можливості.

Міф 6. Продай своє рішення. Якщо ти в нього не віриш, ніхто не повірить

Коли ви намагаєтеся створити майбутнє, важко зрозуміти, чи в правильному напрямку йдете. Ми вважаємо, що цілком нормально скептично ставитися до свого рішення, але треба бути абсолютно впевненим, що ви працюєте над гідною проблемою. Згодом ви прийдете до працюючого рішення за допомогою ітерацій. Тому ми пропонуємо дві максими, взяті з дизайну:

Виберіть проблему користувача, гідну ваших зусиль. Нехай інші оцінять результат.

Ілюстрація: shutterstock.com