6 технік ефективного захисту від маніпуляції

Досягнення успіху — важлива частина життя кожної людини. Домагаючись цілей, ми робимо життя кращим, розкриваємо свій потенціал і реалізуємо себе. Сьогодні можна знайти величезне різноманіття ефективних і дієвих методів реалізації задумів, причому вони практично завжди є екологічними, тобто не шкодять іншим людям — ані їх психічному, ані фізичному стану.

Однак деякі люди не звикли керуватися міркуваннями гуманності і зовсім не думають про оточуючих. Вони не гребують йти по головах і користуватися в досягненні своїх цілей абсолютно неетичними і навіть неприйнятними способами. І одне з перших місць у списку таких способів займає маніпуляція.

Французький бізнесмен Мішель Фадул (Michel Fadul) говорив, що якщо ми показуємо своє роздратування і не вміємо керувати емоціями, нам потрібно займатися чим завгодно, але тільки не роботою з людьми. Це теж про маніпуляції. Отже, кожен менеджер має володіти навичками, котрі допоможуть розпізнати і ефективно протидіяти маніпулятору.

Як же захистити себе від впливу маніпулятора? Вашій увазі — шість дієвих технік психологічного захисту.

Техніка «Театр ляльок»

Дану техніку корисно використовувати в ситуаціях, коли доводиться взаємодіяти з людьми, які для вас емоційно значимі і які намагаються вами маніпулювати. Суть полягає в наступному: вам потрібно уявити, що ваш партнер по спілкуванню просто-напросто один із персонажів якогось спектаклю або телепрограми.

Людина може говорити гидоти, ображати вас, провокувати на якісь дії, а ваше завдання — спостерігати цю «гру» з боку і оцінювати її. Наприклад, маніпулятор може грати роль жертви або могутньої людини. Але ви, сприймаючи його поведінку максимально усвідомлено і критично, знаєте, що все йде інакше — ніяка він не жертва, не так вже й багато у нього влади тощо.

Сприйняття «гри» з боку моментально протверезить вас і стабілізує емоційний стан. При вмілому застосуванні цієї техніки можна навіть довести себе до сміху, причому сміх тут — найкращий показник того, що ви впоралися із завданням успішно.

Техніка «Вентилятор»

Дана техніка ефективна в будь-якій ситуації, коли спостерігається емоційне напруження і ви болісно реагуєте на слова маніпулятора. Необхідно провести аналіз того, на що конкретно ви так реагуєте. Подумайте, що викликає у вас роздратування, тугу, злість, смуток? Спробуйте зрозуміти, що це: жести, поведінка, тон, слова співрозмовника.

MUST READ:  Ефект прожектора

У той момент, коли ви почнете «розпалюватися», спробуйте відчути, немов вас б’ють. Тепер подумайте, на яку саме частину тіла доводиться удар, які відчуття його супроводжують: жар, холод, відчуття, ніби все всередині стискається, і т.д. Важливо зрозуміти свої відчуття і емоції.

Після цього використовуйте «вентилятор». Уявіть, ніби між вами і агресором знаходиться потужний вентилятор, здуває в сторону всі слова, шпильки і образи, які виходять від нього, і вони просто не встигають долетіти до вас. До речі, техніку можна застосовувати не тільки при безпосередньому спілкуванні, але й на дистанції від опонента, наприклад, після того, як вас образили.

Техніка «Діснейленд»

Третя техніка дозволяє або пом’якшувати, або повністю усувати маніпуляції і психологічні атаки. Сенс її гранично простий: вам потрібно сприймати свого кривдника або групу кривдників як маленьких дітей. На малюків же не ображаються, чи не так? У цьому й полягає фішка техніки.

Наприклад, уявіть, ніби ви знаходитеся серед кількох людей, налаштованих до вас негативно. Завдяки чисельності перевага сил на боці ваших опонентів, тому у вас є лише одна можливість вплинути на ситуацію: уявити, що всі ці люди — діти, що грають на майданчику.

Завдання діточок — кричати, розмахувати ручками і топати ніжками, вередувати, кидатися іграшками, щоб спровокувати вас, вивести з себе, вплинути на ваш стан. Але ви, будучи дорослою людиною, наділеною життєвим досвідом і мудрістю, сприймаєте всі ці витівки такими, якими вони є — дитячим пустощами.

Завдяки цьому вам вдасться зберігати незворушність і стійкість духу до моменту, коли сили малюків вичерпаються, і вони перестануть пустувати. Запам’ятайте, що не потрібно сприймати слова маніпуляторів у якості образ і брати їх на свій рахунок, не потрібно реагувати на випади і піддаватися на провокації. Просто спостерігайте за цим «Діснейлендом» і отримуйте задоволення.

Техніка «Акваріум»

Техніка «Акваріум» хороша при спілкуванні з людьми, які негативно налаштовані проти вас. Застосовується дуже просто: в процесі спілкування уявіть, що вас і маніпулятора розділяє товста акваріумна стінка. Людина продовжує говорити вам щось, що вам неприємно, однак через цю стінку ви його не чуєте, а лише можете бачити. Всі слова поглинає товща води, і вони просто спливають на її поверхню бульбашками повітря.

MUST READ:  Ефект Веблена

Ніякі шпильки і зауваження співрозмовника на вас не діють. Це дозволяє вам залишатися в спокійному стані і тверезо оцінювати ситуацію. При тривалому застосуванні цієї техніки сили агресора вичерпаються, і він зрозуміє, що тиснути на вас не має ніякого сенсу. В результаті конфлікт буде вичерпаний, а ви збережете обличчя.

Техніка «Лисиця і виноград»

Перевага цієї техніки в тому, що за допомогою неї можна погасити негативні переживання, що залишилися після якоїсь ситуації в минулому. Основа техніки — це раціоналізація, що дозволяє зняти негативні «якорі», а застосовувати її простіше простого.

Ви, напевно, знаєте байку Крилова «Лисиця і виноград», де лисиця, якій не вдалося дотягнутися до грона винограду, просто вирішила, що не особливо-то їй його і хочеться, адже він незрілий, зелений і кислий.

За аналогією з байкою, при негативних переживаннях, які до сих пір терзають душу, потрібно просто перестати звинувачувати себе і списати все на обставини, що призвели до конфлікту. Мовляв, так тому і бути; що було — те було; чому бути — того не минути. Це тривіальний, на перший погляд, психологічний прийом, але навіть найсильніші переживання відступають, якщо, як то кажуть, махнути на них рукою.

Техніка «Театр абсурду»

Техніка «Театр абсурду» допоможе вам нейтралізувати психологічний тиск зі сторони за допомогою доведення ситуації до абсурдної форми. Ви гіперболізуєте те, що говорить або робить маніпулятор, тим самим перетворюючи муху в слона.

Якщо в словах маніпулятора простежується якийсь натяк, відразу ж надайте цьому натяку спотворену форму і озвучте його співрозмовнику. Таким чином ви його збентежите і психологічна перевага буде на вашому боці.

Мета даної техніки — зробити так, щоб будь-яка атака проти вас спотворювалася і набувала безглуздої, можливо навіть смішної форми. І тут можна одним пострілом вбити двох зайців — отримати психологічну перевагу і моментально вивести опонента на чисту воду.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Depositphotos.com