Сім способів захисту від шахрайства

Сім способів захисту від шахрайстваСумна правда відносно шахрайства полягає в тому, що на відміну від таких злочинів, як розбійний напад, грабіж або вбивство, це відбувається з нашої згоди. Чому б життя нас не вчило, ми завжди віримо в чудеса або (простою мовою) халяву.

Чому так відбувається? Вся справа в тому, що байки удачливих шахраїв складаються з підбадьорюючих історій, якими ми охоче пригощаємо самих себе. Шахраї вміють домогтися свого, тому що говорять нам те, що ми хочемо почути.

Девід Крюгер (David Krueger) у книзі «Таємна мова грошей. Як приймати розумні фінансові рішення» наводить сім способів захисту від шахраїв. Безумовно, ми самі все знаємо й часто насміхаємося над тими, хто попався на чергову “вудку” шахрая. Однак я б рекомендував ще раз звіритися зі списком. Упевнений, що багато хто з нас, перш ніж кусати лікті, елементарно зневажають простими правилами.

1. Працюйте із професіоналами.
Попросіть у брокера, з яким ви збираєтеся працювати, рекомендації – і обов’язково зв’язуйтеся з людьми, які дали рекомендації. Довіряйте гроші тільки зареєстрованим брокерам, здатним відповісти на всі ваші питання. Обговоріть зі стороннім професіоналом плановану інвестицію, щодо якої у вас є питання або сумніви.

2. Тримаєте язика за зубами.
Намагайтеся не вступати в контакт із брокерами або продавцями з невідомих вам фірм. Ніколи не передавайте й не підтверджуйте свою персональну інформацію невідомим вам співрозмовникам, навіть якщо вони, за їхніми словами, представляють ваш банк або компанію, з якою ви працюєте. Сказане справедливо для телефонних розмов, електронних повідомлень й особистих комунікацій.

MUST READ:  Деякі правила в бізнесі можна обійти, інші – порушити...

3. Стежте за своїми кредитними картками.
Знищуйте або зберігайте в надійних місцях будь-які чеки або рахунки, на яких зазначений номер вашої кредитної картки. Вивчайте всі витрати по рахунку вашої кредитної картки на предмет наявності сумнівних списань.

4. Не полінуйтеся вивчити важливе питання двічі.
Існує якийсь простір між бажанням і дією: саме в ньому живе наше здорове судження. Зверніть увагу на цей простір, поважайте й цінуйте його: заповніть його міркуванням, плануванням ваших інвестицій і консультаціями з експертами. Поспішиш – людей насмішиш, а іноді й накликаєш на себе лихо. Не дозволяйте загнати себе в рамки: інвестування не терпить поспішних дій. Приймайте продумані, зважені рішення.

5. Будьте обережні в часи кризи.
Ваша уразливість у певних ситуаціях може привести вас прямо в руки шахраїв. Уразливість наростає в часи криз, таких як розлучення, втрата роботи, смерть близької людини або економічний спад. Часто уразливість виникає через страх бідності по досягненні непрацездатного віку. У таких ситуаціях люди схильні довіряти тим, хто обіцяє врятувати від страху вбогості. Не сподівайтеся на інших. Ілюзії можуть вам дорого коштувати.

6. Намагайтеся слухати не тільки те, що хочете почути.
Кожен продавець – сумлінний або шахрай – знає про те, що у вас є свої мрії й фантазії, які ви хотіли б зробити дійсністю. Вислухуючи пропозицію, пов’язану з угодою або акцією, ви хочете в першу чергу почути про те, наскільки добре підуть справи в майбутньому. Однак вам варто слухати й те, про що не говориться. Не забувайте про загальну картину – розглядайте не тільки кращий, але й гірший варіант розвитку подій, а також проміжні варіанти, засновані на розумних очікуваннях. Якщо перспективи занадто райдужні, проконсультуйтеся із професіоналом, який не схильний до фантазій, створеним вами при участі продавця.

MUST READ:  Як придумувати ідеї для бізнесу

7. Якщо все виглядає занадто добре, щоб бути правдою, то, швидше за все, правдою не є.
Ніколи не займайтеся інвестиціями, заснованими на «гарячій пропозиції» або «пропозиції тільки для обраної групи людей». Запитайте себе, чому вам раптом так повезло. Кожний хотів би одержати подарунок долі. Що більш привабливою виглядає пропозиція, то більше має сенс від неї відмовитися. Якщо б вона була настільки вигідною і безризиковою, як про це розповідає продавець, вас би до справи не залучали. Зрозумійте просту річ: ніхто не стане пропонувати вам шматок пирога просто тому, що він смачний, будучи сам ласункою. Вкладайтеся тільки в те, у чому розбираєтеся, що можете зрозуміти й пояснити за допомогою одного-єдиного речення.