Принципи лідерства генерала Паттона

Джордж С. Паттон-молодший (George S. Patton, Jr.) був генералом, якого німецьке верховне командування вважало найнебезпечнішим у Другій світовій війні. Відомий своїм пихатим стилем, він здебільшого робив це для того, щоб показати впевненість у собі і своїх військах, — пише Оуен Коннеллі (Owen Connelly), автор книги «On War and Leadership».

21 грудня 1945 року Паттон помер у Гейдельберзі, Німеччина. Наступного дня The New York Times написала таку редакційну статтю:

«Історія простягнула руку і пригорнула генерала Джорджа Паттона. Його місце визначене. Він буде стояти в перших рядах великих американських воєначальників.

Задовго до закінчення війни Паттон вже був легендою. Ефектний, манірний, обвішаний пістолетами, глибоко релігійний і несамовито нецензурний; він легко впадав у гнів, бо був насамперед бійцем; він легко розчулювався, бо під усією своєю манірною запальністю мав добре серце; він був дивним поєднанням вогню і льоду. Гарячий у бою і нещадний також… Він був крижаним у своєму непохитному прагненні до мети. Він був не просто запеклим командиром танка, а глибоким і вдумливим військовим учнем».

Цитати Паттона:

MUST READ:  Які сфери бізнесу зростатимуть у 2011-му році

** Командири і штаби повинні щодня бувати на фронті — щоб спостерігати, а не втручатися. Похвала цінніша за догану. Ваша головна місія як командира — бачити на власні очі і бути побаченим своїми військами під час особистої розвідки.

** Віддати наказ — це лише близько 10%. Решта 90% полягає в тому, щоб забезпечити належне та енергійне його виконання.

** Плани мають бути простими і гнучкими. Їх повинні складати люди, які будуть їх виконувати.

** Інформація — це як яйця. Що свіжіші, то кращі.

** Необхідно використовувати всі засоби до і після бою, щоб донести до військ, що вони збираються робити і що вони вже зробили.

** Втома робить із нас усіх боягузів. Чоловіки в бойовому тонусі не втомлюються.

** Мужність — це не йти на поводу у своїх страхів.

** Невпевнена манера ніколи не викличе довіри. Холодна стриманість не може породити ентузіазму. Має бути зовнішній і видимий знак внутрішньої і духовної благодаті.

MUST READ:  Купіть собі трішечки Google

** Дисципліна ґрунтується на гордості за свою військову професію, на прискіпливій увазі до деталей, на взаємній повазі та довірі. Дисципліна повинна бути звичкою настільки вкоріненою, щоб вона була сильнішою, ніж азарт бою або страх смерті.

** Хороше рішення, рішуче застосоване відразу, краще, ніж досконале рішення через десять хвилин.