Ознаки огидних керівників (бета-версія)

Ознаки огидних керівниківНе встигли ми розмістити на Management.com.ua коротку статтю з характерною назвою “П’ять ознак того, що ви поганий керівник”, як знову натрапили на цікавий матеріал. Автор колонки Corner Office на порталі BNET Стів Тобак (Steve Tobak) перелічив сім ознак поганого менеджера. Ще один список, складати які так полюбляють американці, але, думаю, не остаточний, адже тема поганого/хорошого керівництва просто невичерпна…

За словами Стіва Тобака, ці ознаки доволі жорсткі, але тільки по відношенню до тих, хто періодично страждає манією величності. Для таких персонажів влучення в рамки наведених критеріїв здатне подіяти як холодний душ. Що теж непогано, оскільки твереза оцінка власних можливостей і досягнутих справжніх успіхів ще нікому не заважала.

Погані боси неефективні. Під таким прозорим формулюванням ховається явище, дуже схоже на поширення зарази. Неефективність, подібно вірусу, буде стікати з начальницького крісла на нижчестоящих співробітників, уразить структуру в цілому й негативно відіб’ється на результатах роботи організації або окремої команди. Якщо якийсь департамент увесь час показує погані результати, його керівника, швидше за все, прийдеться поміняти.

MUST READ:  Люди VS Наймані працівники

Керівник посилено ганяє своїх підлеглих. Критерій ефективності команди в такого керівника один – що швидше бігає народ, то краще. Як правило, старанне “педалювання” підлеглих ні до чого хорошого не приводить. Тому, якщо співробітники відчувають, що “закручування гайок” уже пішло, виходить, щось не так з менеджментом.

Керівник втрачає союзників. Розкол у команді через чудакуватість шефа – не рідкість. Співробітників поєднує спільна біда, і вони починають “дружити” проти начальника. Бос, який не користується підтримкою своєї команди, довго не проіснує.

Начальник поводиться як повний недоумок. Можливо, бос десь у глибині душі підозрює, що він неважний керівник, але зізнатися в цьому собі й навколишнім вголос у нього не вистачає духу. Такий “когнітивний дисонанс” давить на психіку. Результат – лайки, прояв начальницького мракобісся й інші “принадності”, які ненавидять підлеглі.

Прийняті керівником рішення компрометують його самого. Тут знову ж таки все просто до неподобства. Кожного начальника оцінюють по тому, наскільки правильні рішення він приймає. Рішення, у свою чергу, прямо впливають на результат. Якщо результату немає або якщо він не такий, як замислювалося – це буде всім помітно. Адже шила в мішку не приховаєш.

MUST READ:  "Крадіжки" робочого часу у роботодавців

У поганого боса огидні відносини з навколишніми. Якщо начальник не в змозі дружити з деякою кількістю людей, про який здоровий клімат у колективі й про яку командність може йти мова? Ситуації, коли в огидних керівників є безліч друзів, звичайно, зустрічаються, але це одиничні випадки.

Підлеглі поганого боса нещасні. Дійсно, ви б змогли терпіти витівки боса-самодура по вісім годин щодоби п’ять днів у тиждень? Можливо, так, але ви навряд чи були б у захваті від такої ситуації. У присутності боса розмова колег між собою переривається на півслові? Начальника не кличуть на традиційну у відділі перерву на каву? Якщо так, то всі симптоми є у наявності.

Якщо, читаючи цю замітку, ви іронічно усміхаєтесь, оскільки жодна з ознак непритаманна вашому босу, то вас можна привітати, а керівнику не забудьте вручити ось таку почесну нагороду 🙂

Ідеальний бос

За матеріалами BNET, E-xecutive