Таланти – мотивація – індивідуальність

Таланти - мотивація - індивідуальністьНаскільки легше було за вікторіанських часів, коли при прийнятті на роботу вистачало бажання працювати та практичних навичок (і то не завжди). В наші часи сконцентрувались на відборі по талантах. Але чому б не ускладнити задачу: додати до обов’язкової наявності таланту ще індивідуальність та мотивацію.

Що таке талант? Хтось вважає, що це дар божий, хтось стверджує, що здібності формує генетика. В будь-якому разі, талант – це вміння робити певні речі краще за інших. І не обов’язково співати чи танцювати, як звеличується в різних талант-шоу. Достатньо бути здатним виконувати складні розрахунки або вигадувати рекламні слогани. Наскільки людина “дружить” з цифрами або із словом відображає, чи спроможна вона виконувати ту чи іншу роботу.

Талант часто визначають як справу, яку людина виконує із задоволенням. Насправді, я б не відносила драйв від улюбленої справи до таланту. Це зовсім інша річ, що носить назву мотивація. Вона приблизно виглядає так: людина розпізнає “предмет бажання” і в неї просто сверблять руки полагодити його чи довести якось до пуття. Необов’язково це діло виходить ідеально, але виконується залюбки. Одному цікаво (саме цікаво!) займатися випуском журналу, другому – нараховувати зарплатню, третьому – вивчати підводний світ. Що отримаємо, якщо поміняємо цих працівників місцями? Навряд чи вони продовжуватимуть працювати з таким самим задоволенням.

MUST READ:  Management.com.ua: Ювілей і непрості питання

Тепер про індивідуальність. Кожна людина має свою внутрішню особистість – те, чим вона відрізняється від інших “хомо сапіенсів”. Але також є риси, властиві певній групі людей, у тому числі, професійній. Так, хірургів відрізняє акуратність та негайне реагування в нестандартних ситуаціях, менеджерів з продажу – вміння викликати прихильність до себе, бухгалтерів певний педантизм. І так можна до нескінченності перераховувати те, за чим навіть при першому знайомстві можна відрізнити представника однієї професії від іншої.

Співвідношення “таланти – мотивація – індивідуальність” треба враховувати вже при виборі майбутньої спеціальності молоді та їх батькам. Але такий підхід не зайвий у разі пошуку та ротації персоналу компанії – людина хоче робити те, що в неї гарно виходить.