Іцхак Адізес: Насправді проблем не існує

Іцхак Адізес: Насправді проблем не існуєПропоную вашій увазі уривок з недавнього вступу Іцхака Адізеса (Ichak Adizes), провідного світового спеціаліста в області підвищення ефективності організацій шляхом глибоких змін, автора кількох бізнес-бестселерів. Виступ відбувся в Москві, а говорив він про свою улюблену тему – зміни – як завжди, яскраво, життєво й доступно.

Зміни відбувалися завжди й завжди будуть відбуватися. Що відбувається, коли ми стикаємося зі змінами? Наприклад, ми йдемо по вулиці, і поки нічого не відбувається, робити нібито нічого. Доти, поки не доходимо до перехрестя. І тут нам доводиться прийняти рішення: піти праворуч, ліворуч, назад? З’являється проблема. Як тільки-но є зміна, є проблема – потрібно приймати рішення що робити.

Насправді проблем не існує. Ми лише думаємо, що це проблеми. У китайській мові слово «проблема» і слово «можливість» – це те саме слово. Вони не розрізняють проблеми й можливості! Якщо вдуматися, то так воно і є. Кожна вирішена проблема викладає нам урок. Була проблема, значить була можливість навчитися. Але й будь-яка можливість може легко перетворитися в проблему – це ви знаєте з особистого життя. Була можливість, ви вирішили нею скористатися, і це вилилося в таку величезну проблему, що ви задаєтеся питанням – навіщо ж я нею скористався.

MUST READ:  Бізнес-школи: перехід на нові рейки

Я створив в англійській мові нове слово – opportheats. Від вас залежить, що ви зробите з проблеми. Ваша проблема – це можливість для вашого супротивника, а проблема вашого супротивника – ваша можливість. Чому ви не зробите свої проблеми власними можливостями?

Яким чином із проблеми зробити можливість? Слово «чому» у будь-якій мові означає «для чого». Щораз, зіштовхуючись із проблемою, не ставте запитання – «ну чому». Завжди запитуйте себе – для чого мені дана ця проблема. У такий спосіб ми перетворюємо проблему в можливість.

Далі. Не можна прийти на перехрестя й не знати що робити. Деякі говорять: оскільки я не знаю що робити, то й не буду нічого робити. Це помилка: насправді ви прийняли рішення – залишатися на одному місці. Можливо, це найгірше з можливих рішень. Ви знаєте, що відбулося з динозаврами? Життя змінилося, а динозаври вирішили не мінятися. Але життя зупинити не можна.

MUST READ:  Неформальне навчання — це серйозно

Ваше рішення створює зміну, що породжує нову серію проблем. Проблем не буде тоді, коли у вашому житті не буде змін. Тобто, коли ви помрете. Ласкаво просимо в світ живих!

За матеріалами Slon.ru.