Що насправді означає бути підприємцем?

Що насправді означає бути підприємцем Стартап, бізнес, підприємництво – всі ці слова змушують швидше битися серця захоплених романтиків, які мріють про власну компанію. Втім, за романтичними стереотипами зазвичай стоїть сувора реальність. Саме про неї розповідає Пенелопа Транк (Penelope Trunk) у своєму блозі.

Пенелопа завжди вважала себе схильною до підприємництва. Соціальна мережа для людей, які мріють про кар’єру “Нахабний кар’єрист” (Brazen Careerist) була її третім за рахунком стартапом. Втім, з часом жінці довелося відмовитися від посади генерального директора цієї компанії. І на запитання, чому ж вона прийняла таке рішення, Пенелопа відповідає просто: “Якби ви справді знали, що таке стартап, ви б не ставили таких запитань!”

Ось лише деякі негативні наслідки стартапу, через які доводиться пройти багатьом засновникам, але про які не прийнято говорити.

Фінансове виснаження
“Я почала інвестувати в ідею свої власні гроші ще задовго до того, як платформа соціального рекрутингу Brazen Careerist була запущена, – признається Пенелопа. – Як наслідок – я повністю зруйнувала фінансову стабільність власного життя. Необхідність витрачати гроші, які заощаджувалися “на чорний день”, та численні кредити призвели до того, що від мене пішла навіть дитяча нянька, оскільки вона не могла працювати в домі, де “завжди порожній холодильник”.

MUST READ:  Британці слідкують за компенсаціями босів... От би й нам так!

Емоційне виснаження
“Протягом року я щотижня подорожувала, виступаючи з промовами. Якщо ви думаєте, що таким чином я заробляла гроші – то сильно помиляєтесь. Швидш за все, ви не можете навіть уявити, скільки коштує підтримка домашнього господарства, коли ви постійно перебуваєте в подорожах. Окрім того, я практично не спілкувалася зі своїми дітьми, що зводило мене з розуму”.

Криза шлюбу
“Найбільша таємниця засновників стартапів полягає в тому, що їм практично ніколи не вдається зберегти щасливий шлюб, – розповідає Пенелопа Транк. – Річ в тім, що вам доведеться “одружитися” на своїй компанії, а бути вірним одночасно і чоловіку, і компанії – неможливо. Цим пояснюється надзвичайно високий рівень розлучень серед стартаперів, особливо – жінок, тому що їм набагато складніше знайти партнера, який візьме на себе все домашнє господарство і не нарікатиме постійно на те, що його “друга половинка” не приділяє йому достатньо часу”.

Пенелопі також не вдалося уникнути розлучення, про яке вона, до речі, досить відверто розповідає у блозі. Але з часом вона усвідомила, що прагне успішного шлюбу більше, ніж успішної кар’єри. А точніше – прагне і того, й іншого одночасно! Втім, шукаючи відповідь на запитання, як же жінкам вдається поєднувати шлюб та кар’єру, вона прийшла до невтішного висновку: саме через це жінки так рідко створюють стартапи.

MUST READ:  Сем Уолтон: 10 золотих правил успіху

Інтелектуальне виснаження
“Коли настав час трансформувати Brazen Careerist на соціальний сервіс рекрутингу, я зіткнулася з необхідністю дуже багато навчатися. В моїй голові постійно крутилися тисячі ідей. Я не могла сфокусуватися, а мої думки постійно “стрибали” від однієї ідеї до іншої. Без жодного контролю”.

Проблеми стосунків
“У мене постійно виникали суперечки зі співзасновником сервісу Раяном Хілі (Ryan Healy), – продовжує свою розповідь Пенелопа. – Взагалі, відсутність єдиної думки між засновниками – це доволі розповсюджена проблема багатьох стартапів. У кожного з них обов’язково буде власна точка зору на ключові проблеми, і це призведе до суперечок та навіть сварок”.

Тож Пенелопа радить мрійникам, які сподіваються, що власний бізнес вирішить всі їхні проблеми, швидше зняти рожеві окуляри і нарешті побачити реальність. Звісно, це не означає, що вам потрібно відмовитися від створення стартапів. Але варто принаймні усвідомлювати, що насправді вас очікує.