Як розпізнати жахливого боса під час бесіди

Як розпізнати жахливого боса під час бесідиУ книгах і пресі можна знайти безліч порад, як працювати з жахливими начальниками. Однак виявити поганого керівника можна ще до того, як він стане вашим начальником. Видання Forbes пропонує п’ять способів, як зрозуміти в простій бесіді з потенційним начальником, чи стане робота з ним для вас каторгою.

Бос використовує особливі займенники

Якщо в розмові про негативні сторони справи співрозмовник використовує займенники “ти” або більш ввічливе “ви” (“Ти будеш часто стикатися з невизначеністю в роботі”), не чекайте, що ця людина стане для вас хорошим наставником. Якщо людина розповідає про успіхи й постійно повторює “я”, сприймайте це як червоний прапорець про можливу небезпеку. Якщо мова заходить про проблему, з якою зіштовхнулася команда або компанія, і людина використовує займенник “ми”, це може бути сигналом, що вона уникає відповідальності або навіть відчуває провину за те, що трапилося.

Бос цікавиться вашим хобі

Між щирим бажанням налагодити стосунки і вивудженням інформації існує тонка грань. Отже, дійте на свій розсуд. Якщо у вас хороші враження про потенційного боса, то, можливо, він дійсно хоче просто узнати вас трохи краще. З іншого боку, деякі люди намагаються з’ясувати це за допомогою таких питань, як: чи багато у вас проблем поза роботою і наскільки ви готові відкритися.

MUST READ:  Чим ви жертвуєте заради можливості отримувати зарплатню?

Бос відволікається під час розмови

Сьогодні в порядку речей перевіряти електронну пошту або нові повідомлення в смартфоні під час ділової зустрічі. Це більше не вважається проявом неповаги. Але співрозмовник все ж таки повинен прагнути справити на вас хороше враження, у тому числі відмовитися на час розмови від гаджетів і приділити всю увагу вам. Якщо потенційний бос відволікається на дзвінки, коли ви говорите, або спізнюється на зустріч, не тіште себе надією, що ця людина буде приділяти вам багато часу, коли стане вашим босом.

Бос не може відповісти на питання прямо

Уловлюйте паузи, незручність або надмірно розпливчасті відповіді співрозмовника на ваші питання про колишніх співробітників, на посаду яких ви претендуєте. Якщо вам говорять, що людина просто “не підійшла”, це може бути сигналом, що роботодавець не витрачає багато часу на розвиток співробітників і/або звалює на них всю провину за провали. Запитуйте про текучку, як довго люди затримуються на одній посаді і як розвивається їхня кар’єра. Відповіді на ці питання відкриють вам багато чого не тільки про те, як люди уживаються з цим босом, але й про те, як буде рости ваша зарплата і чи піклується компанія про кар’єрне зростання співробітників.

MUST READ:  Забудьте про «баланс» - творіть «життєвий стиль»

Перевірте сліди боса

Запитайте потенційного боса, як довго він працює в компанії, за що відповідає, де працював до цього. Це допоможе вам скласти враження про його стиль керівництва. Наприклад, якщо людина перейшла з великої корпорації в невелику компанію, швидше за все, він дотримується формального стилю. Люди з підприємницьким минулим, навпаки, завзято залучені в бізнес, і це може стати або плюсом, або перешкодою, залежно від вашого стилю роботи.

За матеріалами Forbes, E-xecutive