5 нюансів резюме, які часто замовчуються

Існує багато різних думок про те, що має включати в себе ідеальне резюме і як воно має бути структуроване. Для тих, кому в новинку складання резюме в письмовій формі (наприклад, військовим, які залишили збройні сили, або вчорашнім студентам), це може бути лякаючою перспективою. Чи вийде зробити все правильно з першого разу? Що має входити до складу резюме? Як воно має бути написано? Х’ю Кейр (Hugh Keir), начальник відділу служби безпеки, військовий радник в Selected Security, пропонує 5 простих положень з власного досвіду, які рідко ким-небудь згадуються.

1. Ваше резюме НІКОЛИ не буде досконалим

Незалежно від того, скільки часу ви витратили на складання вашого резюме, вам завжди буде здаватися, що воно неідеальне, і вас завжди це буде турбувати. Це цілком природно, і ви повинні враховувати те, що робота над резюме буде тривати протягом всієї вашої кар’єри.

Ваша життєва ситуація буде змінюватися: ви будете набиратися досвіду, покращувати навички, прогресувати; буде змінюватися і ваше власне сприйняття того, як має виглядати хороше резюме. Виходячи з цього, вам потрібно переглядати ваше резюме в наступних випадках: хоча б раз на місяць та/або до початку пошуку нової роботи; відразу після отримання нового ступеня кваліфікації або досвіду; з тією періодичністю, з якою ви можете!

2. Крім усього іншого, першорядне значення мають орфографія і граматика

Деякі люди можуть не погодитися з цим твердженням, вважаючи, що досвід і кваліфікація мають більше значення. Але відразу з першого погляду рекрутер отримає негативне враження про ваші здібності, якщо ваше резюме складено неакуратно – не доходячи до того, що ви спробували донести в його змісті.

Щоб справити хороше перше враження і не зазнати невдачі при першій же перешкоді – переконайтеся, що ваше резюме написано грамотною і зрозумілою мовою. Ніколи не пишіть від першої особи (я закінчив, я курував, я керував). Нарешті – не довіряйте програмам автоматичної перевірки орфографії та пунктуації, таким як Microsoft Word… дивіться пункт 3.

MUST READ:  Чому може навчитися кожен підприємець у ремісницької сфери

3. Не припиняйте роботу над резюме доти, поки хтось його не перевірить на наявність помилок і неточностей

Дуже важко вичитувати свою власну роботу – ви можете виявити деякі помилки, але ваш мозок не здатний охопити все. Як уже згадувалося в пункті 2, програми автоматичної перевірки орфографії та пунктуації повністю не справляються зі своїми обов’язками. Виберіть одного або двох друзів чи колег, які чудово володіють мовою (нас цікавить письмова мова), незалежно від того, чи вважаєте ви себе компетентним у цьому питанні чи ні. Вони помітять помилки, які ви пропустили. У них також є свій власний досвід викладу своїх професійних досягнень у письмовій формі, і вони можуть щось підказати вам, запропонувати внести поправки, які ви не врахували.

Не бійтеся показувати своє резюме іншим людям – вони теж свого часу через це проходили, і більшість із них будуть раді вам допомогти.

4. Компонування насправді не так важливе

Окрім тих випадків, коли для роботи, на яку ви претендуєте, потрібен точно встановлений макет для резюме заявників, вам не варто надто про це турбуватися. Чи повинні відомості про вашу кваліфікацію бути розміщені вище інформації про ваш досвід? Чи повинні ви помістити ваші контактні дані в правому нижньому кутку кожної сторінки, тільки на першій сторінці або лише на останній сторінці? Чи повинні ви розділити ваше резюме на стовпці або просто розбити його на окремі частини? Це дійсно не так важливо, робіть так, як вам більше подобається, але переконайтеся в тому, що кожен розділ чітко позначений. Для підрозділів намагайтеся використовувати розмір шрифту від 10 до 12.

MUST READ:  Притча: Насолоджуйтеся своєю кавою!

Якщо ви претендуєте на роботу, для якої у вас є необхідна кваліфікація, але, можливо, трохи не вистачає досвіду, то ви можете розташувати інформаційний блок з відомостями про вашу кваліфікацію вище, ніж досвід роботи. Так рекрутер отримає про вас хороше перше враження – звичайно, за умови, якщо він буде читати ваше резюме зверху вниз, зупиняючись на кожному розділі.

Знову ж таки, не варто надто зациклюватися на розташуванні інформаційних блоків, просто переконайтеся в тому, що ваше резюме не являє собою безладне скупчення інформації, а також залишено достатньо місця між абзацами та розділами і жоден з елементів змісту не виходить за межі полів друку принтера.

5. Надання особистої інформації в резюме може таїти приховану небезпеку

Поки цього не потребує ваш потенційний роботодавець, намагайтеся не розміщувати в резюме вашу фотографію, дату народження та домашню адресу. Включення в резюме цих деталей робить вас більш уразливим для потенційної дискримінації. Можу навести приклад з особистого досвіду. Наша компанія шукала співробітника з високим рівнем кваліфікації та великим досвідом роботи. Ми якраз отримали резюме підходящого кандидата. Але, поглянувши на його фотографію, я вже збирався відкласти його кандидатуру (він виглядав дуже старим, а ми шукали когось молодшого).

Однак, оскільки ми не вказували у вимогах максимальний вік кандидата, ми запросили його на тестування та співбесіду – в реальному житті він виглядав набагато молодшим, і я виніс урок з цієї ситуації. Фахівці з підбору персоналу та чинне законодавство можуть робити упор на рівні можливості та відсутність дискримінації, але насправді вони не можуть контролювати позитивне або негативне враження, що підсвідомо склалося, та яке отримується внаслідок певної інформації; так навіщо ж зайвий раз ризикувати.

Ілюстрація: Shutterstock