Сім ознак слабкого лідерства

Важливо розуміти, те, що хтось займає керівну посаду, ще не означає, що він — лідер. Іншими словами, не всі керівники народжуються лідерами. Проблема, з якою стикаються багато організацій, досить типова — вони не можуть, здається, відрізнити хороших лідерів від поганих. Викладач і коуч Александр Нудельман (Aleksandr Noudelman) пропонує кілька ключових ознак, які характерні для слабких лідерів.

1. Їхні команди регулярно страждають від виснаження

Завзятість і амбіції — важливі риси успішних лідерів. Тим не менше, якщо ви змушуєте своїх співробітників працювати надмірно, ви не ефективно використовуєте свої ресурси. Звичайно, ви можете пишатися своєю продуктивністю. Однак сьогоднішній успіх може підірвати здоров’я в довгостроковій перспективі. Антикризове управління може стати вашим способом життя, але воно зменшує бойовий дух і знижує ефективність відданих вам людей. Трапляються ситуації, коли ви повинні працювати ночами, але не потрібно забувати і про відпочинок для своєї команди, щоб люди змогли перезарядитися і набратися сил.

2. Брак емоційного інтелекту

Слабкі керівники завжди заздрять успіхам інших, і щасливі, коли у когось щось не виходить. Вони бачать в інших керівниках, навіть у своїх підлеглих, серйозних конкурентів. Така заздрість псує будь-які відносини і стає причиною нездорової атмосфери на робочому місці.

MUST READ:  Краса врятує не тільки світ, але й Ваш бізнес

3. Вони не здатні надати адекватне керівництво

У такій ситуації, працівникам дуже складно правильно і вчасно виконувати свої завдання. Слабкі керівники не обтяжують себе поясненням підлеглим важливих моментів, або наданням їм необхідної допомоги. Вони також можуть забути сказати, хто і за що відповідає в тому чи іншому проекті. А ось хороші керівники, з іншого боку, завжди надають необхідні інструкції та зворотний зв’язок.

4. Вони звинувачують інших, але не себе

Слабкі лідери звинувачують всіх інших у своїх помилках або у будь-яких невдачах, що трапляються з ними та їх відділами чи компаніями. Кожен раз, коли у них щось іде не так, підлеглі отримують догану. Справжні лідери ніколи так не роблять. Вони завжди залишаються позитивними, незалежно від обставин. Вони завжди беруть на себе відповідальність.

5. Вони не надають чесний зворотний зв’язок

Слабким лідерам дуже важко бути чесними зі своїми підлеглими, або надавати їм конструктивний зворотний зв’язок. Їм важко сказати комусь погану новину. Вони завжди кажуть, що хтось інший сказав їм це зробити, наприклад, їхній керівник. Справжні лідери завжди щирі, і вони забезпечують чесний зворотний зв’язок, який підкріплюється фактами. Вони ніколи не чекають, щоб хтось інший виконав їх «брудну» роботу.

MUST READ:  Сім способів захисту від шахрайства

6. Вони не бачать, що відбувається навколо

Слабкі лідери сліпі та егоцентричні. Вони вважають, що все має робитися тільки за їхнім статутом, тому їхні підлеглі бояться запропонувати щось нове. Вони готові чути лише похвалу або хороші новини, при цьому залишаючись у повному невіданні про те, що ж насправді відбувається в компанії і на ринку.

7. Вони думають тільки про себе

Якщо лідери не розуміють концепцію «служіння іншим», вони не зможуть зберегти довіру, впевненість і лояльність своїх підлеглих. Егоцентризм, зарозумілість і гордість не є ознаками хорошого лідерства. Іншими словами, якщо лідер отримує вотум недовіри від своїх підлеглих, тоді це слабкий лідер.

Ілюстрація: Shutterstock