10 незвичних бонусів для співробітників

Ми звикли зворушливо посміхатися при вигляді сорока видів цукерок на офісних кухнях, додаткових вихідних для батьків у Греції або «весільної відпустки» у скандинавських країнах, але асортимент бонусів для співробітників не завжди настільки консервативний. Автори блогу WISP вирішили копнути глибше і відшукати куди більш незвичні пропозиції для співробітників деяких компаній, від яких у вас мимоволі може здійнятися брова.

Дворецькі

Американська компанія S.C. Johnson, що спеціалізується на прибиранні приміщень, пропонує своїм співробітникам послуги консьєржів. Зрозуміло, послуга нічого не буде коштувати співробітникові, а послужливий охайний чоловік із радістю простежить за будинком, віднесе забуті книги в бібліотеку, зустріне гостей, сплатить рахунки за комунальні послуги, та ще й привітно посміхнеться.

Атмосфера свободи

Будівельна фірма DPR Construction теж тримає свій головний офіс у США. Будь-якій людині, котрій хочеться більш вальяжного способу роботи, варто спробувати влаштуватися в офісний відділ саме сюди — в будівлі є справжній салун (ніби в якомусь вестерні), регулярні турніри з покеру проводяться на постійній основі, а вживання вина в робочий час ніяк не обмежується.

Час на творчі звершення

Компанія Epic воліє думати про своїх співробітників як про вкрай творчих людей, тому раз у п’ять років кожен із працівників може взяти собі крім стандартної ще й творчу відпустку. Причому, компанія не скупиться і не економить — якщо співробітник хоче помандрувати по світу (а на якомусь Балі йому думається краще, ніж удома), компанія сплатить всі витрати на переліт і проживання. Більше того, це поширюється і на людину, яку співробітник захоче взяти з собою! У кожного своя муза все ж таки.

Набір на всі випадки життя

Каліфорнійська студія-розробник Scopely, що робить ігри для смартфонів, при наймі нових співробітників дарує їм воістину королівський за наповненням набір:

  • річний запас пива;
  • валізу з $11.000, кожна пачка купюр перев’язана смужкою бекону (а чому б і ні?);
  • зшитий на замовлення смокінг (щоб виглядати приголомшливо з валізою);
  • гарпунну рушницю (щоб відганяти заздрісників, очевидно);
  • коробку сигар (щоб виглядати ще крутіше);
  • дорогий одеколон (бо навіщо мати лише крутий смокінг?);
  • масло для догляду за бородою (вони все ж таки розробники);
  • портрет нового співробітника маслом на полотні (для усвідомлення власної величі).
MUST READ:  Більшості людей притаманно звинувачувати роботу у власних нещастях

Що з цим усім співробітники роблять — питання на довгі століття, але враження правильне напевно створюється.

Турбота про розбиті серця

І мова йде, зрозуміло, не про безкоштовні сеанси до кардіолога. Дбають і про особисте життя співробітників, а дехто і про серцеві рани: Hime & Company, наприклад, пропонують відгули після розставання з уже колишньою другою половинкою. А ось деякі компанії в останні роки почали оплачувати працівникам всі легальні витрати на розлучення, щоб процес пройшов найменш стресово для співробітника. Втім, багато хто з таких компаній хваляться, що їхні підлеглі таким правом користуються рідко. Воно й на краще.

Турбота про сім’ї

Про щасливі сім’ї компанії теж піклуються: Apple і Facebook пропонують співробітницям послуги з заморожування яйцеклітин. Таким чином, жінки можуть зосередитися на безпосередній побудові кар’єри, а народження дітей залишити на прекрасне далеке.

Для тих же, хто переживає за себе і свою родину, є Google: корпорація навіть після смерті співробітника продовжує виплачувати половину зарплати вдові/вдівцю протягом 10-ти років, а кожен із неповнолітніх дітей отримуватиме щомісячно по $1000 на особистий рахунок аж до досягнення 19-річного віку.

Бонуси в рамках робочої діяльності

Нерідко компанії прив’язують бонуси для співробітників до своєї безпосередньої області роботи. Виробник дощок для серфінгу Quiksilver активно просуває ідею про те, що співробітник повинен займатися серфінгом протягом робочого дня, таким чином прищеплюючи співробітникам любов до сфери, якою вони займаються — тільки так, на їхню думку, можна створити найкраще обладнання для цього хобі тисяч людей.

MUST READ:  5 звичних для робочого місця практик, з якими слід покінчити. Негайно!!!

Airbnb дарує своїм співробітникам купони на суму в дві тисячі доларів на весь час відпустки, щоб вони могли поселитися там, де тільки захочуть — всю суму можна витратити на вибір житла в самому сервісі.

Atlantic Health ж турбується про здоров’я співробітників у найбільш приємній формі — масажу, доступного два рази в день, перед початком робочого дня і після його закінчення.

MillerCoors, мережа пивоварень, пропонує на вибір 13 сортів пива в будь-який час, і це, зрозуміло, безкоштовно.

Розробники соціальних ігор Zynga стежать за тим, щоб їхні працівники продовжували займатися іграми і поза робочим середовищем: офіс переповнений аркадними автоматами та ігровими консолями з ігротекою на будь-який, навіть найвимогливіший геймерський смак.

Свій власний торгово-розважальний центр

Якщо вам ліньки вибігати в магазинчик на іншій стороні офісної будівлі, можете позаздрити працівникам Microsoft — редмондський гігант витратився на будівництво свого власного торгово-розважального центру The Commons для співробітників. Усередині нього можна пообідати, пограти в футбол, зайти до поштового офісу і просто отоваритися — у моллі можна знайти все: від лампочки до нового потужного комп’ютера.

Єднання з природою

Onebestway, маркетингова компанія з Ньюкасла, пропонує своїм співробітникам бути ближче до природи. Усередині компанії практикуються так звані «голі п’ятниці», в які співробітникам дозволяється бути на робочому місці в чому мати народила. За словами менеджерів Onebestway, таким чином у компанії зміцнюється довіра між співробітниками. Дійсно, так вже точно нічого не приховаєш!

Свобода від роботи

Один із кращих мотиваторів працювати зі свіжою головою — менша кількість цієї самої роботи. Тут можна згадати позицію Річарда Бренсона — всі співробітники Virgin мають право на необмежену відпустку будь-якої тривалості без обов’язкового повідомлення начальства. Умова тільки одна: за співробітником не повинно бути «хвостів» на роботі. За присутністю працівників на місці навіть ніхто не стежить!

Ілюстрація: Ahsan Haque / BidnessEtc