Принципи стратегічного мислення

Стратегічне мислення — це ментальний процес, що застосовується людиною в контексті досягнення успіху в грі, бізнесі або інших починаннях. Результатом цієї діяльності є думки про те, як вести себе сьогодні, щоб отримати щось у майбутньому.

Людина, яка мислить стратегічно, часто задає собі питання «Що?», «Чому?» і «Як?». Вона думає категоріями місяців, років, десятиліть, планує своє життя на цей період, але здатна змінюватися. Стратег знає куди і навіщо йде. Він може допускати помилки, але здатний помітити і виправити їх.

Яких же принципів слід дотримуватися, аби мислити стратегічно?

Спостерігайте і шукайте тенденції

Часто ми не бачимо загальну картину. Це відбувається тому, що навалилося забагато роботи, а це призводить до стресу і депресії. Ми пропускаємо ключову інформацію, яка могла б допомогти зосередитися, розставити пріоритети і бути проактивними при вирішенні проблем.

Щоб мислити стратегічно, потрібно кожен день робити свідому спробу подивитися на загальну картину і помічати тенденції. Світ змінюється постійно і часто напрямок проглядається. Ось його і варто намагатися бачити.

Нехай це буде вашою щоденною вправою. Зверніть увагу на проблеми, з якими стикається більшість людей у світі. Спостерігайте за світом бізнесу. Читайте, знаходьте зв’язок між різними темами, статтями і книгами.

MUST READ:  7 ознак вузького мислення та як його позбутися

Задавайте складні питання

Щоб помічати тенденції і правильно розуміти навколишній світ, потрібно задавати складні, а часом і незручні питання. Питання — це мова стратегії. Тільки дурень може мислити відповідями.

Шукайте відповіді, питаючи себе: «Де я себе бачу через рік?», «Якою особистістю я хочу стати через три роки?», «Якою буде моя компанія через п’ять років?».

Ось ще питання, які варто задати собі прямо зараз:

  • Які мої слабкості?
  • Мені потрібно з ними змиритися або ж я зможу їх змінити?
  • Які звички тягнуть мене назад?
  • На яку діяльність йде мій цінний час?

Ведіть себе як стратег

Люди, які вміють мислити стратегічно, вміють і говорити цією мовою. Вони визначають пріоритетність і послідовність своїх думок. Вони кидають виклик статус-кво і змінюють свої припущення.

Якщо все це здається складним, ось способи, які допоможуть відточити навички:

  • Додайте структуру до свого письмового та усного спілкування. Групуйте і логічно упорядковуйте основні моменти і робіть їх якомога коротшими.
  • Спрямовуйте свою думку таким чином, щоб говорити як про деталі, так і про загальну картину. При публічному виступі діє це ж правило: направляйте увагу аудиторії, рухаючись від загального до конкретного.
MUST READ:  Стратегія і когнітивні викривлення

Знайдіть час для роздумів і вирішення конфліктів

Чим би ви не займалися, завжди залишайте час на те, щоб отямитися і подумати. Важко змінювати своє життя, якщо не розмірковувати про можливості та рішення.

Головне, зрозуміти ось що: роздуми — це теж робота, причому найцінніша. Ми звикли думати, що людина працює, коли багато рухається і створює нові речі. Але це далеко не завжди так.

Те, що відбувається в голові, впливає на якість життя в більшій мірі. Це допомагає заспокоїтися, тому що ви витягаєте назовні страхи і сумніви, які проявляються постійно, але не обмірковуються ретельно. Працюйте над своїми внутрішніми конфліктами і станете мислити набагато ефективніше.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Rawpixel.com / Shutterstock.com