13 простих способів покращити свої навички прийняття рішень

Кожен із нас щодня приймає сотні, а може й тисячі, рішень. Тож, здавалося б, ми вже маємо бути експертами у прийнятті рішень! Але це далеко не так. Насправді, пише Бернард Марр (Bernard Marr), відомий консультант зі стратегії та технологій, прийняття рішень стає важчим (або, принаймні, складнішим) внаслідок сучасного життя. Частково це пов’язано з тим, що світ зараз дуже швидко змінюється, вимагаючи від нас думати і діяти швидше, ніж будь-коли. А частково — через надлишок інформації, що робить нас схильними до інформаційного перевантаження. Ці фактори ускладнюють нашу здатність приймати правильні рішення, дуже часто змушуючи спрощувати речі і шукати коротші шляхи.

Адже, що більше ми отримуємо інформації — або навіть неоднозначної інформації, — то більше ми вдаємося до спрощень у прийнятті рішень. Ми можемо, наприклад, звести складне питання до простого рішення «це правильно, це неправильно» (бінарне мислення). Або дозволити впливати на наше мислення упередженням. І ми можемо це робити навіть тоді, коли дуже намагаємося бути раціональними.

Тому дуже важливо розпізнавати, як мозок цю інформацію обробляє — тобто, мислимо ми швидко (покладаючись на інтуїцію) чи повільно (ретельно зважуючи варіанти). Ці дві системи мислення чудово описані відомим психологом Деніелом Канеманом (Daniel Kahneman) у його бестселері «Мислення швидке й повільне» (Thinking, Fast and Slow). Для невеликих рішень — наприклад, який светр одягнути або яку каву купити — швидке мислення є ідеальним, але для більш складних рішень нам потрібно застосувати більш зважений підхід. Якщо це те, з чим ви боретеся, наступні 13 кроків вам можуть допомогти.

MUST READ:  Чому підприємці так відрізняються від менеджерів?

1. Почніть із визначення ситуації. Прийняття рішення завжди починається з розуміння ситуації, дилеми або проблеми. Зробивши це, ви зможете виявити прогалини у своїх знаннях і зрозуміти, чи потрібно збирати додаткову інформацію, перш ніж приймати рішення.

2. Визначте свою мету. Що, як ви сподіваєтеся, тут відбудеться? Який найкращий можливий результат? Іноді ми можемо настільки загрузнути в різних варіантах, що забуваємо, чого ми насправді намагаємося досягти.

3. Окресліть, а потім зважте свої варіанти. Складання списку варіантів, а потім визначення плюсів і мінусів кожного з них — відмінний спосіб прийняти обгрунтоване, об’єктивне рішення. Якщо у вас занадто багато опцій, спробуйте обмежити свій вибір, розглядаючи лише кілька варіантів за один раз.

4. Отримайте допомогу, коли вона вам потрібна. Залежно від того, на кого впливає рішення, у вас може виникнути потреба залучити інших до процесу його прийняття. В інших випадках вам може знадобитися інша думка, і в цьому випадку обговорення з другом, колегою або наставником, якому ви довіряєте, допоможе оцінити варіанти, підтвердити своє рішення і стати більш впевненим у своїх силах.

5. Встановіть дедлайн для прийняття рішень. Якщо ви схильні до прокрастинації, спробуйте встановити ліміт часу на прийняття рішення. Звичайно, деякі рішення дійсно потребують більше часу, ніж інші, тому це не універсальний підхід.

6. Тримайте рішення в перспективі. Зрештою, не всі рішення вимагають повільного обмірковування, і якщо ви приділяєте занадто багато часу й уваги рішенням, які насправді не є настільки важливими, це може виснажити вашу енергію для прийняття більш важливих рішень.

MUST READ:  Реверсивне мислення: свіжий погляд на вирішення проблем

7. Зважте наслідки прийняття рішення в порівнянні з випадком, якщо ви не приймете рішення. Тому що іноді ви цілком можете дозволити собі зайняти вичікувальну позицію.

8. Пам’ятайте, що правильне прийняття рішень може включати в себе поєднання голови (інформація, досвід), серця (цінності, переконання) і нутра (інстинкти). Бути аналітиком — це чудово, але ви не машина — важливо враховувати людські наслідки рішень.

9. Усвідомлюйте свої упередження. Звичайно, інтуїція відіграє певну роль у прийнятті рішень, але пам’ятайте, що інстинкти можуть виходити з особистих упереджень. Завжди будьте напоготові і враховуйте, як власні упередження можуть впливати на ваше мислення.

10. Не бійтеся експериментувати. Найчастіше не існує єдиного правильного рішення — є лише різні наслідки. Так чому б не спробувати різні підходи або експерименти для перевірки певних рішень?

11. Коли нічого не допомагає, зробіть перерву. Є «втома від рішень»? Перепочиньте деякий час, навіть якщо це буде просто півгодинна прогулянка на природі. А ще краще — поспіть. Простий акт фокусування на чомусь іншому може дійсно допомогти очистити голову і визначити найкращий наступний крок.

12. Дійте. Прийнявши рішення, повідомте про нього тим, кого воно може торкнутися. А потім дійте — навіть якщо це лише перший маленький крок на довгому шляху.

13. Продовжуйте працювати над цим. Хороший спосіб покращити процес прийняття рішень — це продовжувати аналізувати прийняті вами рішення і те, як вони спрацювали. Використовуйте цю інформацію, щоб допомогти вам приймати подібні рішення в майбутньому.

Ілюстрація: toolshero.com