Невідомі аспекти системи грошової мотивації

Невідомі аспекти системи грошової мотиваціїЯка у вас зарплата? Секрет? Я думаю, що ця таємниця переважно поширюється не стільки на ваших знайомих і друзів, скільки на колег по роботі. І напевно правильно робите, оскільки невтомні вчені з університету мозку в Бонні та група економістів недавно довели, що почуття, які відчуває людина при отриманні своєї заробітної плати, прямо залежать від того, скільки заробляють її колеги.

У своєму дослідженні вони відбирали пари, які повинні були виконати певні завдання, за що їм обіцялась якась грошова винагорода. Потім, використовуючи магнітний резонанс томографа, учені досліджували мозкову діяльність добровольців протягом їхніх активних дій, пише BizTimes з посиланням на Science Daily.

Учасники, які отримали більше грошей, ніж їхні колеги, показали набагато сильнішу «активацію мозкової діяльності», ніж у тих випадках, коли виконавці отримували однакову суму.

У ході експерименту учасники повинні були лягти поруч один з одним у паралельних мозкових сканерах. Потім їх просили виконувати однакові завдання – визначати цифри, які показувалися на екрані. За рішення поставленого перед учасниками завдання вони отримували грошову винагороду, що коливалася від 30 до 120 євро. При цьому кожен учасник знав, скільки отримав його партнер.

MUST READ:  Ефект Тітмусса в бізнесі: коли матеріальна мотивація зазнає краху

У цілому в експерименті взяло участь 38 чоловіків. Під час тесту вчені одержали дані відносно збільшеної активності в різних частинах мозку цих людей. Одна із цих частин, крихітна ділянка, розташована в мозку, що називається ventral striatum, є якоюсь мірою областю, яку багато вчених називають системою винагороди.

У тому випадку, коли випробуваний справлявся зі своїм завданням, саме в цій області спостерігалася підвищена активність. Коли ні – спостерігався спад. Але цікаво інше. Вся справа в тому, що найбільш сильною була активність у тому випадку, коли учасник відповів правильно (отримав гроші), а його партнер (суперник) – помилився.

При цьому вчені змогли одержати додаткові дані із цього дослідження. Вони вирішили трохи змінити ситуацію навіть у тих випадках, коли обоє учасника відповідають вірно. Першому вони давали 120 євро, а іншому – усього лише 60. Цікаво, що та людина, яка отримувала 120 євро, знову зазнавав таку ж активацію кровообігу, як й у тому випадку, коли учасник відповідає вірно, а його партнер – ні. А ось людина, яка отримувала всього 60 євро, по кровообігу в ventral striatum нагадувала ту, що програла.

MUST READ:  Як розкрити свій потенціал

«Це повністю суперечить традиційній економічній теорії», – говорить професор економіки Армін Фолк. «Теорія припускає, що єдиний важливий фактор – абсолютний розмір винагороди. Порівняння нагороди з іншими людьми не повинне грати ніякої ролі». На ділі ж все виявляється зовсім інакше. Виходить, що відносний розмір доходу грає вкрай важливу роль (і потрібно дивитися відповідно до кого вимірюється цей доход).

Доктор Бернд Вебер також говорить про те, що для чоловіків украй важливий змагальний аспект, яким не варто нехтувати. Тепер група вчених має намір провести аналогічні експерименти з жінками, а потім і із представниками східної культури, щоб зрозуміти, наскільки культурні відмінності впливають на одержувані результати.

Що ж, судячи зі всього, ми тепер можемо краще знати, наскільки важливий грошовий фактор у плані мотивації персоналу. Варто враховувати не тільки те, скільки отримує співробітник, але й те, скільки отримують його колеги. Це впливає на задоволення людини від отриманих грошей.