Зручна компанія або Організація роботи в Accenture

Зручна компанія або Організація роботи в AccentureМабуть, вже всім відомі підходи компанії Google до організації роботи своїх співробітників, головними з яких є свобода дій та можливість працювати над власними проектами. Але є ще одна компанія, яка заслуговує ніяк не меншої уваги. Це консалтингова компанія Accenture, де одним із основних принципів організації роботи є максимальна гнучкість.

Робоче місце без границь

На сайті Accenture пропонуються можливі варіанти роботи, у тому числі й у віддаленому режимі. Наприклад, можна регулювати тривалість свого робочого дня. Установивши для себе незмінні «обов’язкові години» (і погодивши їх з керівництвом, а при необхідності – і з клієнтами), можна варіювати завантаження аж до викроювання собі додаткового вихідного в тиждень за рахунок ударної роботи в інші дні.

Компанія прагне й до того, щоб її співробітники могли балансувати робочий час із сімейним життям. Можна перейти, наприклад, на неповне завантаження (часто ця система пропонується матерям). Крім того, два чоловіки можуть скооперуватися, щоб, змінюючи один одного, виконувати роботу, розраховану на одного фахівця, зайнятого повний день.

В Accenture діє програма Future Leave. Вона полягає в тім, що людина, яка пропрацювала в компанії не менше трьох років, може протягом певного часу відкладати частину зарплати, щоб потім одержати на руки накопичену суму і влаштувати собі позачергову оплачувану відпустку на строк до трьох місяців. Правда, щоб скористатися такою відпусткою, потрібно отримати дозвіл у безпосереднього керівництва. Співробітник, зайнятий у якомусь важливому проекті, зможе взяти тайм-аут тільки після його завершення або в тому випадку, якщо його є ким замінити.

MUST READ:  Кілька способів змусити співробітників працювати... гірше

Того, хто втомився від постійних роз’їздів і рваного ритму, можуть залучати до виконання довгострокових аутсорсінгових контрактів. Тоді людина протягом 5-10 років працює з одним клієнтом і, як правило, на одному місці.

Нарешті, співробітники можуть виконувати значну частину роботи вдома або в будь-якому іншому зручному для них місці за межами офісу або клієнтського підприємства. При цьому їм надаються широкі можливості для підтримки зв’язку за допомогою встаткування для телеконференцій, інтернет-телефонії та бездротового Інтранету. В останні роки Accenture взагалі позиціює себе як віртуальна компанія, співробітники якої працюють так й у такому ритмі, як зручно їм самим та їхніми клієнтами.

Для все більшого числа своїх співробітників компанія вводить концепцію Borderless Workplace (робоче місце без границь), відповідно до якої для організації їхньої спільної роботи використаються новітні засоби зв’язку. Витрати на забезпечення співробітників передовою комунікативною технікою перекриваються економією на офісних площах. Щоправда, працюючим у віддаленому режимі співробітникам все ж таки радять час від часу з’являтися в регіональному офісі – щоб не втрачати зв’язки з колективом. Це нагадує людям, у якій компанії вони працюють, і допомагає підтримувати в них «почуття приналежності до спільності».

Управління кар’єрою

Ще один важливий напрямок діяльності HR-департаменту Accenture – це управління кар’єрою співробітників. Специфіка діяльності Accenture полягає у тім, що менеджерських позицій у ній відносно мало, і в рядового консультанта не так вже й багато шансів вибитися в керівники. Однак переміщуватися можна не тільки нагору по кар’єрним сходам, але й по горизонталі. Можна поміняти сферу своєї діяльності, одержати нові знання, щоб застосувати їх при реалізації складніших і цікавіших проектів, робота над якими до того ж краще оплачується. І тут HR-департамент бачить своє завдання в тім, щоб сповіщати людей, які працюють у віддаленому режимі, про вакансії і можливі шляхи розвитку їхньої кар’єри, допомагати їм здобувати нові знання й уміння, пропонувати нові завдання.

MUST READ:  Планування кар’єри VS Використання можливостей

Навчання

В Accenture діє велика й розгалужена система навчання й підвищення кваліфікації, розрахована й на те, що дуже багато співробітників працюють у віддаленому режимі. Природно, вона передбачає можливість дистанційного навчання за допомогою e-learning, але в той же час вимагає й проходження «очних» курсів. Тобто в компанії діє змішана система підготовки співробітників, у якій електронні форми навчання доповнюють традиційні, але не замінюють їх.

Для кожної спеціальності (консультанти різної спрямованості, фінансисти, сервісний персонал тощо) розроблена своя навчальна програма, за виконанням якої стежить HR-департамент. Розроблено різні курси для співробітників, яких просувають на нові посади. Окрім обов’язкових занять, є й добровільні, до того ж кожен консультант може протягом року провести один тиждень на семінарі або тренінгу, у якому беруть участь представники підрозділів Accenture з різних країн.

За матеріалами статті “Граждане мира” (журнал “Управление компанией”)