Приймаючи маленькі рішення, неможливо зробити великі помилки

Приймаючи маленькі рішення, неможливо зробити великі помилки“Великі рішення важко приймати та змінювати. Один раз прийнявши таке рішення, ви, імовірно, будете продовжувати вірити в його правильність, навіть якщо це не так. Ви перестанете бути об’єктивним”, – пишуть автори чудової книги “Rework: Бізнес без забобонів” Джейсон Фрейд (Jason Fried) і Девід Хайнемайєр Хенссон (David Heinemeier Hansson).

Ви не можете передумати, не поступившись власними его і гординею. Бажання зберегти обличчя переважає над бажанням зробити правильний вибір. А потім у справу вступає інерція: що більше зусиль ви вкладаєте в один напрямок, то важче потім буде змінити курс.

Замість цього приймайте рішення за рішенням, але нехай вони будуть невеликими, і, по суті, тимчасовими. Приймаючи крихітні рішення, неможливо зробити великі помилки. У невеликі рішення легше внести зміни. Не буде великої шкоди, якщо ви й помилитеся. Ви просто все виправите.

Невеликі рішення не означають неможливості виношувати великі ідеї та будувати великі плани. Вони просто означають вашу віру в те, що кращий шлях досягти великих цілей – приймати за раз по одному маленькому рішенню. Головна проблема амбіційних цілей і великих здійснень у тім, що вони вбивають мотивацію. Вони закладають у вас установку на провал.

MUST READ:  Мозковий штурм зменшує креативність?

Полярний дослідник Бен Сондерс розповідав, що під час його одиночної експедиції до Північного полюса (31 марафонська дистанція, 72 дня на самоті) гніт «величезної задачі» був настільки нестерпний, що повсякденні цілі рідко виходили за рамки «добратися до брили льоду в кількох ярдах попереду».

Найкраще мати саме такі досяжні цілі. Ті, котрих ви можете досягти й потім покладатися на їхні результати. Ви повинні сказати: «Ми закінчили це. Зроблено!», а потім продовжити рух до наступної мети. Така тактика дає набагато більше задоволення, ніж незбутня уявлювана ціль, якої ви ніколи не досягнете.