Мозковий штурм зменшує креативність?

Мозковий штурм зменшує креативність?Поодинці людина може згенерувати більше креативних ідей, ніж працюючи в рамках мозкового штурму (brainstorming) зі своїми колегами. Саме такий досить спірний висновок робить дослідницька група Ніколаса Кона (Nicholas Kohn). Але в дослідженні, яке опублікував The British Psychological Society (BPS), обмовляється, що цей висновок застосовується лише до “сирих” ідей. Якщо ж мова йде про пошук ефективних комбінацій, краще все-таки застосовувати мозковий штурм.

Для того, щоб підтвердити свої здогади, дослідники сформували кілька груп по три людини, які розмістили за комп’ютерами окремо один від іншого. Це було зроблено для того, щоб соціальні фактори роботи віч-на-віч не впливали на чистоту експерименту. Кожній групі дали завдання на пошук ідей по покращенню чого-небудь, на що було відведено 10 хвилин.

Учасники деяких груп працювали повністю самостійно, тоді як в інших ділилися знайденими ідеями. Цей розподіл сформувався хаотично, і все залежало тільки від переваг самих людей.

MUST READ:  Якщо Ви такі розумні, чому ж такі бідні?

Наступним етапом експерименту було завдання на комбінацію створених ідей. На це було відведено 15 хвилин. Всі учасники, незалежно від того, працювали вони поодинці чи ні, повинні були поділитися своїми ідеями з іншими членами групи. Одній половині експериментатори запропонували працювати з отриманими даними самостійно, тоді як іншій показувалися результати комбінування інших учасників їхніх груп.

За підсумками експерименту з’ясувалося, що ті, хто працював у першій частині експерименту самостійно, згенерували більше ідей, ніж ті, хто ділився наробітками з колегами по групі. Однак у другій частині експерименту командна робота виявилася більш ефективною.

Не наполягаючи на тому, що результати є істиною в останній інстанції, дослідники все-таки акцентують: ці дані можуть стати основою для подальшого вивчення факторів, що впливають на креативність.

За матеріалми журналу “Комп&ньоН”.