Щоб залишатися продуктивними, потрібно менше працювати

Щоб залишатися продуктивними, потрібно менше працювати Виробничі компанії витрачають чимало зусиль зберігаючи свої матеріальні активи. Але як бути сервісним компаніям, в яких основною цінністю та найдорожчим активом є співробітники? Дослідження свідчить, що більшість із них не надто переймаються ощадливим та бережливим ставленням до цього активу. Навпаки, часто в таких компаніях можна стати свідком максимально інтенсивної експлуатаці людських ресурсів, коли людям доводиться працювати за межею своїх можливостей. А працівники інтелектуальної праці, які здатні в критичних ситуаціях жертвувати сном та відпочинком на користь праці, вважаються героями.

Наскільки ефективною виявляється така праця “на межі”? Чи повинна рецесія позбавляти людей права на відпочинок? Чи давно стало нормою відмовлятися від вихідних і навіть під час відпустки тримати при собі робочий телефон?

Численні дослідження продуктивності яскраво свідчать, що вже після 40-годинного робочого тижня якість роботи працівника суттєво знижується. Він починає робити помилки. Тому компанії можуть фатально помилятися, вважаючи, що змушуючи людей працювати по 12 годин на добу, вони економлять власний час чи гроші. Помилки співробітників часто можуть коштувати їм набагато дорожче. При цьому деякі розробники програмного забезпечення, які навпаки – скоротили робочий тиждень до 35 годин, отримують значні переваги.

MUST READ:  З чого починати МВА

Економіка знань, в якій найбільшою цінністю вважається розум та креативність, диктує свої принципи ефективності. Персонал потрібно берегти, а його ресурси – заощаджувати не менше, ніж заощаджували ресурс роботи верстатів у виробничій економіці.

Провідним компаніям варто взяти на озброєння два принципи нової економіки:
1. Додаткове навантаження не робить людей більш ефективними, а навпаки знижує їхню продуктивність до неприпустимого рівня;
2. Вигорання – це те, що трапляється з людьми, які не бачать нічого окрім роботи.

І насамкінець, дослідження “забивають останній цвях у труну мультитаскінгу” (заняття кількома справами одночасно). Неможливо безпечно керувати автомобілем, одночасно беручи участь у телефонній конференції. А якщо на зустрічі ви перевіряєте електронну пошту, то швидш за все не матимете жодного уявлення, про що ж там йшлося. Тому ще одним атрибутом продуктивності у економіці знань стає здатність людини повністю концентруватися і залишатися у цьому стані протягом тривалого часу.

MUST READ:  Таланти - мотивація - індивідуальність

Дослідники стверджують, що найкращим способом розвинути розумові здібності є щоденна прогулянка, але аж ніяк не додаткове навантаження на мозок. Топ-менеджери, які ходять пішки всього 45 хвилин щодня демонструють набагато вищі показники результативності, ніж ті, які “не мають часу” на прогулянки.

За матеріалами BNet.com