Покоління Z здійснить революцію в освіті

Покоління Z здійснить революцію в освіті Покоління бейбі-бумерів змінило політику, покоління X здійснило революцію в сім’ї, покоління Y змінює сучасне робоче оточення, а покоління Z (тобто люди, народжені в період з 1995-го по 2010 роки) змінять підходи до освіти, переконана Пенелопа Транк (Penelope Trunk), експерт з питань кар’єри та автор однойменного блога. На Менеджмент@БЛОЗі ми вже розміщували деякі з її статей: “Як представники покоління Y змінюють робоче середовище” та “Як утримати молодого співробітника“.

1. Хвиля “домашньої” освіти сприятиме створенню робочої сили, яка фокусуватиметься сама на собі. Якщо ваші діти навчаються в домашніх умовах, вони не мають доступу до класичних способів оцінки своєї ефективності в конкурентному середовищі. Але покоління X, яке сьогодні масово стає батьками, не бачить в цьому жодної проблеми. Навпаки, вони вважають державну систему освіти недосконалою і нездатною забезпечити всі потреби дитини у пізнанні в сучасному мінливому світі.

А це, в свою чергу, означає, що зараз росте покоління, яке отримує та отримуватиме освіту в моделі самонавчання та самоспрямування. Це покоління краще знає, що йому подобається і буде займатися тільки тим, що йому приносить задоволення.

MUST READ:  Як перетворити свій бізнес на цінний актив

2. Пройшовши через домашню освіту, представники покоління Z звикнуть до цієї моделі. Вони стануть першими працівниками сфери знань, які навчаться виконувати свою роботу ще задовго до того, як почнуть працювати. Наприклад, представники покоління Z чудово вмітимуть фільтрувати, синтезувати та аналізувати інформацію, тому що вони навчалися саме цьому, замість того, щоб намагатися запам’ятовувати безглузді дані, чому зазвичай навчають у школі.

Покоління Z не матиме жодних проблем з вибором кар’єри. Більше того – молодь знатиме за розвиток якої навички взятися наступною і матиме високий рівень самодисципліни. Навчання стане невід’ємною частиною життя покоління Z.

3. Дипломи перетворяться на нікому не потрібні артефакти. Пануватиме підприємництво. Модель домашнього навчання дасть змогу поколінню Z з легкістю “перескакувати” коледж чи університет, при цьому досягаючи не нижчої, а можливо, навіть вищої ефективності, ніж люди, які його закінчили. Вартість традиційної освіти заради отримання “папірця” буде просто невиправданою.

Представники покоління Z будуть підприємцями. 90% представників покоління Y говорили чи мріяли про власний бізнес. Але лише незначний відсоток із них наважився хоча б спробувати втілити свою мрію в дійсність. Покоління Z, натомість, буде підприємцями на ділі, а не лише на словах! І більшість його представників без жалю поміняє традиційну університетську освіту на можливість займатися улюбленим бізнесом якомога раніше.