П’ять уроків підприємництва від Мартіна Лютера Кінга

П'ять уроків підприємництва від Мартіна Лютера КінгаЩо спільного у підприємця і борця за громадянські права? Виявляється, людям бізнесу є чому повчитися у легендарного правозахисника і автора знаменитої промови “I have a dream” (“У мене є мрія”) Мартіна Лютера Кінга (Martin Luther King). Йозеф Штейнберг (Joseph Steinberg), американський фінансист, на сторінках Forbes розповідає про п’ять уроків підприємництва від Мартіна Лютера Кінга.

1. Реалізуйте вашу мрію

Свою епохальну промову 1963-го року доктор Мартін Лютер Кінг назвав «У мене є мрія». У багатьох людей є мрії, але більшість не намагається здійснити їх, як це зробив він. Великі ідеї для нових продуктів, підприємств, творів науки і мистецтва вмирають щодня. Бути підприємцем — означає не лише вміти мріяти, а й втілювати мрії в життя.

2. Ламайте стереотипи

Коли Мартін Лютер Кінг виголошував свою знамениту промову на Національній Алеї у Вашингтоні, расизм існував в американській культурі багато століть. Доктор Кінг кинув виклик статус-кво, показав нове бачення кращого майбутнього і зміг змінити ситуацію.

MUST READ:  10 фактів про великий віртуальний бізнес мобільних ігор

Приклад з бізнесу. Кілька років тому деякі «експерти» пророкували, що люди не сприймуть мобільні телефони без клавіатур, і Blackberry буде домінувати на ринку смартфонів протягом багатьох років. Що в підсумку вийшло, нам відомо.

3. Зміни можуть відбутися швидко

«Для більшості представників мого покоління, народжених за кілька років після прийняття Закону про громадянські права, дивно і смішно чути про розділення людей за кольором шкіри», — пише Йозеф Штейнберг.

Зміни щодо ставлення до речей відбуваються швидко, особливо якщо очевидна правильність нововведень. У бізнесі багато підтверджень цьому. Як швидко Blackberry здала позиції лідера мобільного ринку і тепер займає менше 4%. Або як Kodak з компанії, продукція якої була в кожній сім’ї, стрімко скотилася до банкрута, компанію, про яку сучасні підлітки ніколи не чули.

4. Створюйте великі спільноти послідовників

Доктор Кінг був дивовижним лідером і оратором, надихаючим мільйони людей. Саме ці люди протестами, маршами та іншими діями вплинули на законодавців і громадськість. В епоху інтернету зібрати велику аудиторію набагато простіше, ніж у 1960-ті роки. Використовуйте цю перевагу.

MUST READ:  Підприємництво у... в'язниці

5. Успіх вимагає напруженої праці

Боротьба за громадянські права досягла своїх цілей не за одну ніч. Успіх доктора Кінга був заснований на важкій праці і самовідданості. Іноді йому здавалося, що успіх ніколи не прийде. Крім того, його закидували листами з погрозами. Але він продовжував, бо був відданий справі свого життя. «У мене є моя справа, — говорив він. — Якби я постійно боявся смерті, я б не зміг нічого зробити».

Для досягнення успіху потрібно багато працювати. Деякі компанії і люди досягли вершин і розбагатіли швидко. Але більшість успішних компаній домагаються висот, вкладаючи багато сил і коштів. Не розраховуйте на успіх без великої праці.

За матеріалами E-xecutive.ru.