Притча про творчі ідеї

В одному великому будинку жила мишача родина. Багато років вони жили щасливо і безтурботно, господарювали на кухні і з’їдали все, що могли знайти.

Але одного зовсім не прекрасного дня прийшла біда. Господарі втомилися від мишачих набігів і завели кота. Кіт хотів будь-що-будь довести, чого він вартий, і став ганяти мишей по всьому будинку — вгору, на горище, вниз, у підвал, і, на превеликий жах мишей, навіть зловив і з’їв кілька їхніх родичів!

Тоді одна з мишей скликала екстрену нараду, щоб обговорити, як впоратися з ситуацією. Оскільки миші відзначалися хорошими творчими здібностями, вони влаштували «мозковий штурм» і придумали багато ідей, як позбутися кота: отруїти, застрелити, до смерті налякати і так далі.

Нарешті, заговорила найрозумніша миша:

— А чому б не прив’язати на шию котові дзвіночок? Тоді ми завжди будемо чути, де він, і встигатимемо втікати і ховатися.

MUST READ:  Притча: З чого почати реформи

Всі вирішили, що це чудова ідея, стали плескати розумну мишу по спині і вітати з таким творчим рішенням. Але раптом, у розпал цих привітань, найменша мишка, яка сиділа в самому темному кутку і мовчала, встала і підняла лапку.

— Можна питання? — Несміливо пропищала вона.

— Звичайно, — сказав ватажок мишей, — питай.

— Я думаю, що це чудова ідея і все таке… І не хочу псувати вам задоволення, але… А хто з нас буде прив’язувати до кота дзвіночок?

Мораль: Творчі ідеї прекрасні. Але тільки якщо вони продумані до кінця.

Ілюстрація: Shutterstock