Історія переборювання: 5 найбільших невдач Джека Ма

Зараз Джеку Ма (Jack Ma), китайському підприємцю і засновнику Alibaba Group, 51 рік, а його статки оцінюються в $23,3 млрд. Вихід його компанії на IPO при оцінці майже в $170 млрд. став найбільшим в історії. Але був час, коли Джек заробляв $12 у місяць на посаді шкільного вчителя англійської мови. З огляду на такий низький старт, його казкові досягнення здаються неймовірними. На своєму шляху до успіху він зіткнувся з більшою кількістю (і якістю) невдач, ніж більшості з нас довелося переварити за все своє життя.

У цю добірку потрапили п’ять найбільш несамовитих поразок Джека Ма, котрі він примудрився подолати завдяки своєму невичерпному оптимізму, — пише AIN.UA з посиланням на видання Entrepreneur.

1. Завалив всі можливі іспити

Засновник Alibaba ніколи не був хорошим учнем. Насправді він ледь перейшов у середню школу.

«Я провалив випускні іспити в початковій школі двічі. Я провалив іспити в середній школі тричі. Я провалив іспити в коледжі двічі».

На одному з іспитів у коледжі Джек примудрився заробити 1 бал з 120 можливих. І не тому, що у нього не було часу на підготовку, просто він не дружив із математикою. Звучить дивно, з огляду на те, що Alibaba — технологічна компанія, у якій цифри вирішують все.

«У мене погано з математикою, я ніколи не вивчав менеджмент і до сих пір не можу читати бухгалтерські звіти».

Виявляється, не обов’язково бути математиком, щоб стати мільйонером. До речі, в дитинстві Ма жодного разу навіть не чув слово «комп’ютер».

MUST READ:  Сім проблем серійних підприємців

2. Отримав 10 відмов від Гарвардського університету

Отримати відмову від Гарварду не соромно, отримати її 10 разів — цим теж нікого не здивуєш. Але намагатися вступити в Гарвард 10 разів — це, як мінімум, незвично. Про що це говорить? Про неймовірну наполегливість.

«Найважливіше, що повинна мати людина — це терпіння».

У результаті він отримав ступінь з англійської мови в Hangzhou Normal University.

3. Отримав 30 відмов при прийомі на роботу

Після закінчення коледжу Ма намагався влаштуватися на 30 різних робіт, і на кожній йому відмовили. Він навіть намагався влаштуватися поліцейським. Але йому не дозволили постажуватися ані дня, заявивши, що він «не підходить».

У мережі фаст-фудів KFC він став єдиним з 24-х кандидатів, кому відмовили — інші 23 отримали роботу. На думку Джека, причиною відмови була його неприваблива зовнішність і невеликий зріст. Втім, його дружина Жан Їн (Zhang Ying), яка вийшла за нього до того, як Ма розбагатів, нічого не має проти його зовнішності: «Ма Юн не красень, але я полюбила його, тому що він здатний робити речі, на які нездатні красені».

Незважаючи на відмови, Джек продовжував бігти, як герой його улюбленого фільму «Форрест Гамп».

«Сьогодні — жорстко. Завтра — ще більш жорстко. А післязавтра прекрасно».

4. Не зміг переконати Кремнієву Долину інвестувати в Alibaba

MUST READ:  П'ять уроків підприємництва від Мартіна Лютера Кінга

Уже заснувавши Alibaba, Джек пережив кілька невдач. Перші три роки стартап не приносив прибутку. На самому початку він дуже швидко зростав і ледь не вибухнув, коли луснула бульбашка доткомів. У якийсь момент Alibaba відділяли від банкрутства всього 18 місяців.

«Я називаю Alibaba “тисячею і однією помилкою”».

5. Посварився з партнерами по Alibaba

Одним із найбільш невдалих фінансових і мотиваційних рішень Джека Ма як СЕО було заявити всім своїм 18-ти партнерам по Alibaba, які сумарно інвестували в компанію $60 000, що ніхто з них не зможе піднятися вище по кар’єрних сходах, ніж звичайний менеджер. Ма вирішив замість них найняти на керівні посади людей ззовні.

За його словами, це була найбільша помилка за все його життя.

«Урок, який я виніс із темних днів в Alibaba такий: ти повинен дати своїй команді цінність, інновації та бачення».

Історія Джека Ма — класичний приклад висловлення «з грязі в князі». Але більше, ніж його багатство, вражає тільки його надприродна наполегливість. Він — живий доказ того, що навіть безперервна низка невдач, якою б деморалізуючою вона не була, не може утримати людину від реалізації своєї мрії. Як говорить Джек Ма, «якщо ти не здаєшся, у тебе все ще є шанс. Найбільша невдача — це якщо ти опустив руки».

Ілюстрація: Monocle