Притча: Що цінніше за золото, яке ви можете накопичити?

Всім нам відома історія царя Мідаса. За однією з версій, бог Діоніс запропонував царю, який надав йому послугу, виконати два його бажання. Радісний Мідас відповів: «Хочу дорогу, що проходить по моїм землям». І тут же з’явилася чудова кам’яна дорога, що сполучає міста так, як завжди хотілося царю.

Цар був дуже задоволений і гордий собою, але в його душу закрався страх: наступне бажання було останнім. «Всього одне бажання, — думав він. — А побудувати треба ще багато всього: палаци, мости… Як мені скористатися цією можливістю?»

І тут його осяяло, і він сказав: «Нехай із цього моменту все, до чого я торкнуся, перетворюється в золото». Діоніс кивнув. Кубок, який тримав цар, став золотим.

Мідас був дуже задоволений своїми новими здібностями. Він ходив по палацу, доторкався до трону і столів, завіс і посуду, і на його очах вони перетворювалися в золото. Раптово в кімнату вбігла його маленька дочка, радість всього його життя, і кинулася до нього, розкинувши руки. Як завжди, цар розкрив обійми, щоб зловити і притиснути її до грудей. Але до його жаху вона негайно перетворилася в золото. «Що я накоїв?! — Ридав цар. — Я втратив своє дитя!»

MUST READ:  Притча: Сила грошей

Він попросив богів звільнити його від цього дару. Діоніс почув його і пом’якшав. Якщо Мідас скупається в річці Пактолус і роздасть все, що у нього є, тим, у кого немає нічого, можливо, він буде винагороджений третім бажанням.

Так Мідас і поступив. Він негайно розпорядився продати всі свої золоті речі і купити їжу та ліки для простих людей. Він спустошив свої сховища, щоб купити ще більше необхідного людям по всій країні. Він без вагань продавав свої палаци і все своє майно, поки у нього не залишилося майже нічого.

Тут Діоніс з’явився знову: «Боги дали тобі можливість загадати третє і навіть четверте бажання, бачачи твої старання». З полегшенням Мідас скористався третьою бажанням, щоб повернути дочку. «Дякую тобі від щирого серця, — сказав він Дионису. — Що стосується четвертого бажання, воно вже виповнилося. Я вдячний за те, що дізнався, що дійсно цінно. Це найдорожче, що можна купити за золото».

MUST READ:  Байка: Мурашка і Свиня

Із книги “Життя у потоці. Коучинг”

Ілюстрація: top-antropos.com