10 ключових правил презентації, про які часто забувають

Творці онлайн-сервісу для презентацій Prezi діляться в своєму блозі порадами, про які забувають більшість ораторів, особливо початківців. Деякі поради здаються очевидними, але рано чи пізно ці правила порушують всі.

1. Вивчайте свою аудиторію

Якщо ви хочете вплинути на людей, вам потрібно знати, що їх хвилює і що їх мотивує.

2. Включайте протилежні погляди

Подумайте, яким чином аудиторія може оскаржити ваші ідеї, і позначте ці аргументи в своєму виступі. Якщо їх просто ігнорувати, вони нікуди не дінуться.

3. Почніть із хорошої історії

Це знає будь-який лектор TED. Ваша перша історія повинна бути такою, щоб вона захопила кожного у приміщенні.

4. Повторіть свою головну думку три рази

Професійні оратори висловлюються так: «Розкажіть людям, що ви їм збираєтеся розповісти. Розкажіть їм це. А потім розкажіть їм, що ви їм розповіли». Іншими словами, уявіть тези, які ви хочете озвучити, а потім у ході презентації наповнюйте їх змістом. І на закінчення нагадайте аудиторії про свої базові тези.

MUST READ:  Експеримент із системою самокерованих команд

5. Практикуйтеся до знемоги

Коли ви знаєте, що хочете сказати, вам не потрібно хвилюватися про те, що у виникне проблема з пошуком якогось слова чи ви втратите нитку міркувань. Крім того, коли ви заздалегідь скажете свою промову вголос багато разів, це допоможе знайти і прибрати багатослівність. Аудиторія оцінить, якщо ви будете говорити чітко і конкретно.

6. Запам’ятовуйте

Якщо ви бачили, як люди поглядають на свої слайди, то ви напевно розумієте: це не лише відволікає аудиторію від основної думки, а й натякає їй, що оратор, можливо, не впевнений у собі. Не запам’ятовуйте кожне слово, просто відточіть основний хід думки, тези і приклади, якими ви їх підкріпите. Ось тут є поради, як запам’ятати будь-яку презентацію за 60 хвилин або навіть швидше.

7. Зустрічайтеся очима

Вам не вдасться переконати нікого і ні в чому, якщо ви не дивитеся йому в очі. Тільки не дивіться на якусь окрему людину надто довго, переводьте погляд далі.

MUST READ:  Дев'ять важливих порад для тих, хто хоче продати стартап

8. Розкажіть хорошу історію на завершення

Ця історія повинна безпосередньо стосуватися вашої головної думки та ілюструвати ваші тези. У фіналі — що коротше, то краще, тому нехай історія буде короткою, але щирою. Вона повинна бути не лише близька вам особисто, а й відображати головну суть вашого виступу.

9. Уникайте списків

Це нудно. Краще покажіть яскраву картинку з текстом не довше твіту.

10. Активно жестикулюйте

Тримаючи руки близько до тіла, ви виглядаєте не просто неприродно, але й нервово. Ви ж розповідаєте історії — так покажіть це, заволодійте простором, котрий вам надали на сцені.

Ілюстрація: Depositphotos.com