Притча: Три риби

Жили колись в одному ставку три риби. Перша риба була найхитрішою, друга — простішою, а третя — зовсім дурна. Вони жили добре і спокійно — як живуть всі риби на світі. Але одного разу до їхнього ставка прийшов чоловік із риболовною сіткою.

Поки рибалка її розгортав, розумна риба дивилася на нього крізь воду і метикувала. Вона гарячково перебирала весь свій життєвий досвід і всі історії, які їй довелося коли-небудь почути; вона закликала на допомогу всю свою кмітливість, і нарешті її осінило:

— У цьому ставку немає затишного місця, куди можна було б сховатися, — подумала вона, — тому найкраще прикинутися мертвою.

І ось, зібравши всі свої сили, на превеликий подив рибалки, вона вистрибнула прямо до його ніг. Рибалка підняв її. Але оскільки хитра риба затримала подих, він подумав, що вона вже нежива і викинув її назад у воду. Риба відразу ж забилася в улоговинку під берегом у самих його ніг.

MUST READ:  Притча для Трейдерів (короткий посібник з інтернет-трейдінгу)

Друга риба, та, що була простішою, не дуже зрозуміла, що сталося, і підпливла до хитрої риби за поясненнями.

— Просто я прикинулася мертвою, ось він і викинув мене назад у ставок, — розтлумачила їй хитра риба.

Не гаючись, простодушна риба також вистрибнула з води і плюхнулася прямо до ніг рибалки.

— Дивно, — подумав рибалка. — Риба тут сама вискакує з води.

Але друга риба забула затримати дихання. Рибалка побачив, що вона жива, і засунув її до себе в сумку. Потім він знову повернувся до води. Однак видовище риб, що вистрибують на берег, так вразило його, що він забув застебнути сумку. Скориставшись його неуважністю, друга риба вибралася назовні і, де поповзом, де стрибком, кинулася до води. Там вона знайшла першу рибу і, важко дихаючи, примостилася біля неї.

Третя риба, дурна, ніяк не могла зрозуміти, що до чого, навіть після того, як вислухала пояснення перших двох риб. Вони по порядку перераховували їй всі обставини, звертаючи особливу увагу на те, як важливо затримати подих, щоб здатися мертвою.

MUST READ:  Притча: Найкращий клієнт

— Дякую вам, тепер я все зрозуміла, — радісно відповіла дурна риба.

І з цими словами вона з шумом вистрибнула з води, впавши поруч з рибалкою.

Але розсерджений тим, що упустив вже двох риб, рибалка сховав цю рибу в сумку, навіть не потрудившись глянути, дихає вона чи ні. І цього разу він щільно застебнув свою сумку.

Знову і знову закидав рибалка свою сітку, але перші дві риби не покидали свого укриття, і сітка кожного разу виявлялася порожньою. Нарешті, він вирішив відмовитися від свого задуму і став збиратися в зворотний шлях.

Відкривши сумку, він переконався, що дурна риба не дихає, відніс її додому і віддав коту.

Ілюстрація: Depositphotos.com