Модель щастя Дена Бейкера

Чому люди нещасні? Саме на це питання спробував знайти відповідь Ден Бейкер (Dan Baker) у книзі «What Happy People Know» («Що знають щасливі люди»), що вийшла 2004-го року. Письменник провів дослідження і переконався в тому, що виною всьому… страх. Він лежить у найдавнішій ділянці нашого мозку і генерує негативні емоції, які обумовлені первісними інстинктами.

Бейкер стверджує, що людина генетично схильна до того, щоб бути нещасною, тому потрібно проявити свідомі зусилля для виправлення ситуації — тоді він проживе по-справжньому багате, щасливе і здорове життя. Автор розробив шість інструментів щастя, які пропонуються вашій увазі.

1. Подяка

Подяка є ключовим і фундаментальним інструментом щастя. Багато вчених, психологів і духовних гуру вважають цю емоцію найбільш чистою і сильною формою любові.

Сучасні дослідження показують, що фізіологічно неможливо перебувати одночасно в стані подяки і страху. Таким чином, це протиотрута для наших болючих спогадів, занепокоєння і стресу.

Якщо страх у процесі еволюції виник у людини в першу чергу, то любов, ймовірно, виникла відразу ж як противага. Наші предки тулилися в печерах, зігріваючи і втішаючи один одного, що мало величезне значення для виживання.

Страх сильний, але любов і вдячність ще сильніші.

2. Вибір

Вибір є близьким родичем свободи. Не мати варіантів вибору — значить, відчувати себе немов у в’язниці. Особистості на кшталт Віктора Франкла залишалися щасливими навіть у концентраційних таборах, тому що у них була внутрішня свобода.

MUST READ:  Критичне мислення в новій реальності

Ознаки нещасних людей:

  • Вони дозволяють своїм автоматичним реакціям і страхам взяти верх.
  • Самі себе заганяють у кут, вважаючи що у них немає вибору і свободи дій.
  • На страх вони реагують лише втечею, бійкою і ступором.

Щасливі люди формують своє сприйняття таким чином, що страх лише мотивує їх, змушує ставати кращими.

3. Особиста влада

Це певна внутрішня сила (схожа з характером), яка дозволяє управляти власними емоціями і долею.

Особиста влада має два компоненти:

  • Уміння брати на себе відповідальність.
  • Вчинення дій, спрямованих на зміну негативної ситуації.

Необхідно розуміти, що ніхто інший не несе відповідальність за ваше життя. Не можна стати щасливим, приймаючи тільки допомогу або поради інших людей.

Ми стаємо жертвами саме в той момент, коли, виглядаючи у вікно, проклинаємо погоду за дощ або снігопад.

4. Концентрація на сильних сторонах

Коли ми дозволяємо собі піддаватися автоматичним реакціям на страх, то фокусуємося на слабких сторонах, що тільки підживлює його. Але якщо вибрати шлях інтелекту і людського духу, почати концентруватися на своїх позитивних якостях — тільки таким чином можна відкинути непотрібні емоції і почати вирішувати проблему.

Знання сильних сторін і їх розвиток веде до щастя і наповненості. Це процес довжиною в життя, але якщо ви почнете прямо сьогодні, то вже за кілька тижнів помітите разючі результати не тільки в професійному, а й особистому житті.

MUST READ:  Ефект прожектора

5. Сила рідної мови

Події, які з нами відбуваються кожного дня, ми пояснюємо за допомогою слів і відчуттів. Мова, як найбільш фундаментальна сила людського інтелекту, має владу змінити сприйняття.

Ми думаємо словами, а значить вони можуть як обмежити і зробити нас нещасними, так і підняти, змусити відчути щось велике і приємне.

Історії, які людина розповідає самому собі про своє життя, теж впливають на психологію і рівень щастя. Перед ним постає вибір — розповісти душевну або жахливу історію, а потім повірити в неї.

6. Багатовимірне життя

Існує три основних компоненти життя:

  • взаємовідносини;
  • здоров’я;
  • ціль.

Більшість людей докладають свої зусилля і енергію лише в одній області і тому не можуть бути щасливими. Найбільш очевидний вибір — робота, тому що вона прибирає наші страхи щодо того, що ми залишимося без їжі, води та даху над головою. Інші люди концентруються виключно на відносинах і любові, що також не приводить до щастя.

Потрібно прагнути жити багатовимірним життям, що наповнене сенсу, міцних взаємин з іншими людьми і здоров’ям.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: ra2studio / Shutterstock.com