Що таке лімінальне, або «порогове», мислення

Як розвинути в собі гнучке мислення, аби навчитися розсовувати кордони видимих можливостей? Це питання в повній мірі розкривається у книзі Дейва Грея (Dave Gray) «Лімінальне мислення: створіть потрібні вам зміни, змінивши спосіб, в який ви думаєте» (Liminal Thinking: Create the Change You Want by Changing the Way You Think).

Слово «лімінальний» (від лат. limen — «поріг») означає «перебувати на рубежі» двох частин, двох сутностей, при цьому не будучи частиною ані першої, ані другої. В основі порогового мислення завжди лежать можливості, а перед ними — поріг, який необхідно подолати. Оскільки в силу життєвих обставин більшість людей зациклені на зовсім інші речі, багато хто схильний не помічати можливостей навколо. І саме лімінальне мислення допомагає побачити потенціал для зростання там, де інші помітять лише перепони.

Лімінальне мислення — це мистецтво створення змін шляхом усвідомлення, переформування і переосмислення переконань

Аби зрозуміти, про що йде мова, варто подивитися на заздалегідь встановлені приграничні ролі — їх у нашому житті предостатньо. Це, наприклад, тренер юніорської футбольної команди, який одночасно є і її частиною, і ні. Або особистий психолог, який лізе до вас у душу, але не є кимось близьким. Нарешті, класний керівник — безсумнівно, є частиною класу, однак, у той же час, він стоїть трохи вище. Всі ці приклади об’єднуються одним: пригранична роль безпосередньо пов’язана з лімінальним мисленням. Інакше кажучи, з можливостями для росту і розвитку — юних футболістів, людини, яка страждає підвищеною тривожністю, або дітей у класі.

Принципи лімінального мислення

Принцип 1. Переконання — моделі реальності

Один сліпий, помацавши бік слона, скаже, що слон схожий на стіну; інший, торкнувшись голови, представить чайник; але жодна з характеристик не буде повноцінно вірною. Кожен із сліпців володіє обмеженою інформацією і не бачить цілісної картини, хоча, можливо, якщо б вони поспілкувалися один з одним, то могли б скласти повніший образ слона.

Так і в реальному житті: переконання, яким ми слідуємо, створюють для нас картину світу, проте це ще не означає, що вона абсолютно вірна. Лімінальне мислення — це можливість бачити безліч очевидних фактів і погоджуватися з тим, що їх очевидність залежить від особистого досвіду, світогляду і думки.

Принцип 2. Ми самі створюємо свої переконання

У кожного з нас є власна піраміда переконань, яка повільно, але вірно росте протягом усього життя. В основі піраміди лежить досвід, який формується завдяки увазі. Увага дозволяє нам захоплюватися однією стороною життя, але не помічати іншу. Коли ми мимоволі освоюємо тільки одну частину об’єктивної реальності, ми формуємо гіпотезу, потім — судження, і вже слідом — переконання.

MUST READ:  Выгоняйте плутов, но сражайтесь за див

Так ми звужуємо реальність до зручних для нас масштабів, і в цьому немає нічого поганого: кожній людині потрібен спрощений формат об’єктивної реальності, інакше ми будемо дивуватися будь-якій події.

Принцип 3. На основі переконань ми створюємо свій світ

Твердження укладаються в модель світу, якої ми починаємо дотримуватися. На підставі переконань ми діємо, коли потрапляємо в знайому або близьку до знайомої обстановку: «витягуємо» зі свого набору відповідну модель поведінки і працюємо по ній. Однак іноді, наприклад у спільній роботі, наші переконання стикаються з чужими, нерідко провокуючи конфлікт, і з цим потрібно вчитися працювати.

Наші і чужі переконання — це пластилін, з якого ми ліпимо спільний світ, коригуючи і правлячи його в залежності від ситуації, запитів і бажаного результату.

Принцип 4. Переконання створюють «сліпі плями»

Переконання допомагають нам структурувати і упорядкувати життя, але у них є і негативна сторона — невидимі зони, які створюються, коли ми боїмося вийти за рамки звичного.

«Сліпі плями» — штучна перешкода, через яку нам живеться спокійніше, однак через них же нам не завжди видно, що відкривається для кращого і більш цікавого життя.

Принцип 5. Переконання захищаються

Ми мимоволі і несвідомо захищаємо те, у що віримо, навіть якщо закрадаються якісь сумніви. Іноді ця думка правомірна для цілої групи людей, завдяки чому переконання підтримуються і посилюються. Однодумці дають впевненість у своїй правоті.

Лімінальне мислення дозволяє бути відкритим новій, навіть абсурдній і божевільній інформації, тому що завжди є ймовірність, що це саме те, що потрібно.

Принцип 6. Переконання пов’язані з особистістю

Існують переконання керівні і переконання поверхневі. Перші безпосередньо пов’язані з самооцінкою і почуттям власної значущості, лежать десь глибоко у фундаменті особистості і визначають, як ми будемо вибудовувати відносини зі світом і людьми навколо. Поставте керівне переконання під сумнів, і ви в корені зміните свою особистість. Поверхневе переконання більш гнучке і не сильно впливає на людину в цілому.

Якщо ви відчуваєте, що проблема криється в чомусь фундаментальному, то що глибше ви будете копати всередину себе, то більш перспективні і масштабні зміни вас чекають.

Методики розвитку лімінального мислення

1. Визнайте, що іноді ви необ’єктивні

Трапляється, що проблема, яку вам хочеться вирішити, розгортається не навколо вас, іноді ви — частина цієї проблеми, тому будьте чесними з собою та оточуючими. Треба побачити не тільки недоліки системи, в якій ви живете, але і свої власні, адже ви також частина системи.

MUST READ:  Як будують фальшивий інформаційний світ

2. Позбавтеся від старих переконань

Деякі наші переконання, нехай і здаються зручними, заважають розвитку, і якщо ви це відчуваєте, знайдіть сміливість «спустошити чашу», щоб заповнити її чимось новим. Зупиніться на секунду, загляньте всередину себе і подумайте, з чим би ви могли попрацювати.

3. Створіть комфортну і безпечну територію

Люди живуть у своїх «мильних бульбашках» переконань, і для того аби виправити ситуацію, необхідно створити безпечну обстановку. Подумайте, що ви могли зробити не так, де ви могли б зреагувати інакше. Не забувайте, що і у інших людей є свої емоції і особистий досвід. В іншому випадку ви ризикуєте продовжити захищати переконання, з якими хочете попрощатися.

4. Погляньте на ситуацію під різними кутами

Що більше у вас точок зору на проблему, то краще: тільки так можна оцінити ситуацію об’єктивно, а значить і попрацювати над своїм розвитком вийде більш продуктивно. Іноді навіть переконання, що суперечать одне одному, можуть співіснувати.

5. Частіше задавайте питання

І знову: що більше думок, то краще. Якщо ви дізнаєтеся, що відчувала інша людина, що її порадувало або засмутило, то зможете налагодити зв’язки і вивчити систему більш повно. Спілкування з іншими відкриває перед нами двері, про які ми раніше могли і не думати.

6. Вимкніть автопілот

Протягом усього життя ми формуємо моделі поведінки, реакції і стереотипи, якими користуємося в різних ситуаціях, але іноді звичний шаблон не працює. Це злить, ображає, вводить у ступор, але таких ситуацій не варто боятися. Вчіться відмовлятися від шаблонів і відкрийтесь новому.

7. Живіть «тут і зараз»

Іноді корисно діяти інакше, ніж ви звикли, реагуючи на конкретну ситуацію, яка відбувається у вас на очах. Поставте себе в незвичне становище, поступіть не так, як зазвичай, і, ймовірно, ви відкриєте для себе багато нового.

8. Розповідайте історії та слухайте їх

Голі і сухі факти можна інтерпретувати по-різному, тому не бійтеся ділитися сюжетами з вашого життя, коли це доречно. Заодно просіть інших робити те ж саме. Це формує емоційні зв’язки і допоможе на шляху осягнення об’єктивної реальності.

9. Будьте готові до змін

Якщо у вас немає бажання змінитися, жоден поріг ви не подолаєте. Отже, відкрийтесь тому, що вас чекає, навіть якщо це лякає. Якими б складними не були ситуація і система, в якій ви перебуваєте, вчіться орієнтуватися, лавірувати між різними переконаннями і об’єктивно оцінювати реальність навколо.

За матеріалами Theory & Practice

Ілюстрація: MISC