Найбезглуздіші моменти року у світі бізнесу

Найбезглуздіші моменти року у світі бізнесуКитайці, які продають іграшки, що є небезпечними для життя; звільнення топ-менеджерів, які захопилися грою в гольф; собачка, яка успадкувала 12 млн. доларів; енергетичний напій під назвою “Кокаїн” та інші непорозуміння минулого року знайшли своє місце в рейтингу “101 Dumbest Moments in Business”, складеному журналом Fortune.

Очолили список китайці, у рік Свині вони дійсно підклали свиню дітям у вигляді бракованих іграшок, покритих фарбою з високим змістом свинцю. Американська компанія Mattel відкликала майже 20 млн. китайських іграшок. Потенційно небезпечна фарба була виявлена також у 844 тис. китайських наборів для ляльок Барбі, зроблених під брендом Sesame Street (“Вулиця Сезам”), повідомляє ділова газета “Взгляд”.

Китайські виробники, однак, цим не обмежилися. Продавці корму для свійських тварин відкликали 60 млн. банок китайської їжі. Nike відкликала 235 тис. футбольних шоломів китайського виробництва через декілька випадків струсу мозку й одного зламаного носа.

У китайській зубній пасті був виявлений етіленгліколь та інші небезпечні елементи. У боротьбі за честь нації китайці присудили главу Департаменту з безпеки харчових продуктів і ліків Чжен Сяоюй до страти за обвинуваченням у корупції.

На другу позицію автори рейтингу поставили американську фармацевтичну компанію Eli Lilly, що одержала дозвіл від FDA (Food and Drug Administration – держорган США з контролю за лікарськими засобами) додавати свій препарат від депресії Prozac у жувальні пігулки зі смаком яловичини для лікування тривожного розладу в собак.

MUST READ:  Чим здивує нас Китай у 2009-му

Третє місце зайняла мільярдерка Леона Хелмслі (Leona Helmsley), власниця найбільшої в США готельній імперії, яку прозвали також “королевою скнарості”. Після смерті вона залишила 12 млн. доларів своїй мальтійській болонці по кличці Лихо (Trouble). Болонка, імовірно, теж мала потребу в прийомі Prozac після того, як на адресу собачки, яка проживала на той момент у Коннектикуті, сталі надходити листи з погрозами.

Крім того, криза, що вибухнула на іпотечному ринку США і вплинула на інші світові ринки, знайшла своє відбиття й у даному рейтингу. Так, у першому кварталі 2007-го року Merrill Lynch (4-те місце) витратила 1,3 млрд. доларів на покупку іпотечного брокера First Franklin Financial і стала найбільшим у світі андеррайтером цінних паперів, забезпечених високоризикованими іпотечними кредитами. Однак уже в жовтні Merrill оголосила про квартальні втрати в 2,24 млрд. доларів внаслідок списання 7,9 млрд. доларів боргів по іпотечних кредитах.

Проблеми найбільших банківських структур, пов’язані з іпотечною кризою, спричинили звільнення їхніх топ-менеджерів. У серпні й вересні, коли Merrill Lynch несла найбільші квартальні збитки за всю свою 93-літню історію, генеральний директор компанії Стенлі О’Ніл (Stanley O’Neal) (5-е місце) частенько йшов з офісу грати в гольф. У жовтні О’Ніл оголосив про відставку, компенсаційний пакет глави Merrill склав 161,5 млн. доларів.

MUST READ:  Як «зіграти в ящик» завдяки тренінговому агентству

У списку також виявилися хай-тек-унітази від японського виробника Toto (7-е місце). Компанія принесла свої вибачення клієнтам й оплатила ремонт 180 тис. високотехнологічних виробів, оснащених підігрівом, освіжувачем повітря, сушінням й обмивачем, після того як кілька унітазів просто згоріли. За щасливим збігом обставин, коли спалахнув вогонь ніхто не використав їх по призначенню, відзначив представник компанії.

На цьому тлі кліп, у якому були показані зграї пацюків у закритому на ніч приміщенні громадського харчування KFC/Taco Bell (8-е місце) у Нью-Йорку і який зібрав мільйон переглядів на YouTube, виглядає просто дрібницею.

А ось компанія Redux Beverages, отримавши попередження від FDA, (17-е місце) перестала продавати свій енергетичний напій під назвою Cocaine. Але, не змінивши своєму почуттю гумору, виробник поміняв назву на Censored, а потім на NoName.