Притча: Найскромніша людина

Одного разу в країні, де жив Мулла Насреддін, стався ось такий випадок. Король там розшукував мудреця. Колишній його мудрець помер зі словами: «Коли ти будеш підбирати мені заміну, знайди найскромнішу людину в усьому королівстві, тому що его — протиприродно мудрості. Скромність — це і є мудрість, тому розшукай саме таку людину».

По всьому королівству були розіслані таємні агенти, щоб виявити найскромнішу людину в королівстві. Зрештою, вони дісталися і до села, де жив Насреддін. Він уже чув новину про те, що помер старий мудрець, і він сильно задумався, що ж може послужити вирішальним фактором у виборі нового мудреця. Він багато читав, і він знав стародавній переказ про те, що найскромніша людина і є наймудрішою. Тому він цілком логічно дійшов висновку, що старець, мабуть, велів розшукати найскромнішу людину.

І тут нагрянули слідчі короля. Мулла Насреддін був людиною дуже багатою, але, коли вони побачили його — найбагатшу людину в цьому містечку — він ніс рибальські сіті, повертаючись із річки. А в цьому селі рибна ловля вважалася дуже скромним і непрестижним заняттям. Тому вони вирішили: «Схоже, ця людина дуже скромна». І вони поставили Насреддіну питання:

MUST READ:  Притча про рибалок без риби

— Скажи, а чому ти тягаєш із собою сіті? Ти ж багата людина, з якого дива тобі займатися риболовлею?

— Я розбагатів якраз завдяки рибної ловлі, — пояснив їм Насреддін. — Я почав своє життя рибалкою. На цьому я і розбагатів, але для того, щоб якось віддячити своїй колишній професії за те, що вона стільки мені дала, я завжди ношу ці сіті на своєму плечі.

От вже воістину скромна людина! Зазвичай, якщо бідна людина багатіє, вона намагається повністю стерти своє минуле, щоб ніхто навіть і не знав, що вона колись була бідною. Вона відкидає все, що нагадує про її колишню нужденність. Вона відмовляється бачити своїх родичів, не хоче, щоб їй хоч чимось нагадували про минуле. Вона створює собі нове минуле, щоб всі були впевнені, що вона народилася в родині аристократів. Але ця людина залишилася, як і раніше, скромною. Тому посланці повідомили королю, що Мулла Насреддін виявився найскромнішою людиною з усіх, яких вони коли-небудь бачили. Так він був призначений мудрецем.

MUST READ:  Мистецтво продажів від Мікеланджело

У день свого призначення Мулла викинув свої сіті. Люди, які його рекомендували, здивувалися:

— Насреддін, а де ж твої сіті?

— Коли риба спіймана, — відповів їм він, — сітка викидається.

Ілюстрація: Depositphotos.com