Притча: Шість кроків до мудрості

Одного разу, коли учні попросили Хінг Ши розповісти про Шлях людини до мудрості, він сказав їм:

– Шлях людини до мудрості схожий на шлях шовку, що бере свій початок від гусениці шовкопряда, поступово перетворюючись у прекрасну, міцну тканину. Подібно до гусениці, яка робить шість кроків перетворення в шовк, проходить людина і свій схожий шлях до мудрості.

– Як це? – здивувалися учні, – розкажи нам, Учитель.

– Перший крок – крок народження, – почав Хінг Ши, – як і гусениці, приходить людина в цей світ голим і безпомічним.

– Другий крок – крок накопичення. Доти, поки гусениця не виросла, для неї збирають листя шовковичного дерева, її оберігають від різких запахів і звуків. Так і людині дарують свою турботу й знання ті, хто її оточує. Подібно гусениці харчується людина тим, що сама не збирала, роблячи свій другий крок.

– Третій крок – крок кокона. Після того, як гусениця достатньо виросла, її пересаджують на спеціальні ґрати, на якій вона починає плести шовкові нитки, поступово обволікаючи себе коконом. Людина ж, коли дорослішає, попадає на призначене їй в житті місце й починає поступово витягати шовкові нитки поглядів, переконань і висновків, згодом сплутуючи їх і утворюючи навколо себе свій світ, схожий на кокон. На цьому етапі багато хто зупиняються. Вони залишаються до самої смерті на відведеному їм місці, закутавшись у кокон своїх переконань і висновків, які дарують їм примарне благополуччя й надію на сталість.

MUST READ:  Притча: сутність учнівства

– Четвертий крок – складний крок звільнення, крок торжества нового над старим. Тоді відбувається руйнування звичного способу життя. Роблячи цей крок, гусениць убивають паром, а кокони їх обережно розвертають. Людина ж, яка зважилася на четвертий крок, насамперед, знищує в собі бездіяльну гусеницю, а потім починає поступово перетворювати кокон своїх переконань і висновків у ще тонкі, але вже не поплутані нитки пізнання.

– П’ятий крок – крок закріплення, полягає в тім, що декілька тонких ниток, котрі легко рвуться, зв’язують в одну, більш міцну шовкову нитку. Людина, роблячи цей крок, зміцнює і зв’язує воєдино свої нитки пізнання, одержуючи в результаті те, що ми називаємо мудрістю.

Отут, Янг Чи, один із учнів мудреця, не витримав і запитав:

– Учитель, а для чого ж тоді існує шостий крок, якщо мудрість досягається вже на п’ятому?

– Шостий крок – крок з’єднання й гармонії, – відповів мудрець, – коли міцні, сильні нитки сплітаються воєдино й утворюють прекрасний гладкий шовк. Людина, роблячи цей крок, вплітає нитку своєї мудрості в загальне полотно, тісно переплітаючи його з нитками чужої мудрості, тим самим підтримуючи й зміцнюючи їх.

MUST READ:  Іцхак Адізес: Чому ми будуємо вежу з речей?

– Виходить, на цьому кроці мудрість зміцнюється так само, як і на п’ятому, – сказав Янг Чи.

– Але тільки на шостому вона починає приносити плоди, – посміхнувся Хінг Ши.

Ілюстрація: Shutterstock