Головоломки, якими випробовують нас омріяні роботодавці…

Головоломки, якими випробовують нас омріяні роботодавці...Мрієте працювати програмістом у передовій технологічній компанії світу? В такому випадку вам не завадить дізнатися, скільки м’ячиків для гольфу поміститься в автобусі. Або яку плату слід попросити за те, щоб помити всі вікна у Сіетлі. Чи, зрештою, чому ж каналізаційні люки роблять круглими, а не, скажімо, прямокутними чи квадратними. Цими та іншими головоломками передових технологічних компаній ділиться на своїх електронних сторінках журнал CNNMoney.com.

Подібні запитання, які на перший погляд видаються абсолютно безглуздими, стають дедалі більш популярними при співбесіді на посаду до передових технологічних компаній, скажімо, у Кремнієвій Долині. Ставлячи подібне запитання, інтерв’юер зацікавлений не стільки у правильній відповіді, скільки у способах розв’язання, які знайде кандидат на посаду. А зважаючи на те, що сучасний бізнес повинен як ніколи швидко реагувати на динаміку ринку, компанії зосереджуються вже не просто на кваліфікованих інженерах із високим рівнем IQ та хорошою освітою. Їм потрібні люди, які здатні мислити широко і швидко приймати рішення у нестандартних ситуаціях.

Компанія Microsoft ще наприкінці 1980-их років любила поставити потенційного співробітника у незручну ситуацію, задавши запитання на зразок: „Скільки важить 747”? „Ми хочемо оцінити креативність кандидата”, – пояснює Уорен Естон (Warren Ashton) рекрутинг-менеджер в Microsoft. До його улюблених каверзних запитань належить „проблема круглого каналізаційного люку”.

Найбільш розповсюдженою відповіддю є те, що якби каналізаційні люки були прямокутними, то, необережно поставлені під неправильним кутом, вони могли б провалитися у каналізацію. Проте, деякі люди звертають увагу і на те, що круглі каналізаційні люки легше транспортувати (оскільки їх можна котити), а також на те, що для виробництва таких люків витрачається менша кількість металу.

MUST READ:  Мотивація буває тільки внутрішньою

Подібні головоломки можуть виявитися набагато кориснішими для кандидатів на високотехнічні посади, ніж видається на перший погляд. Скажімо програмісти не завжди можуть провести чіткі розрахунки або ж просто не мають для цього часу, тому постійно доводиться робити наукові припущення. Тому головоломка може перевірити, наскільки успішно він здатен справлятися із подібним завданням. І саме тому інтерв’юери компанії Amazon.com полюбляють задавати питання на зразок: „Скільки газових станцій необхідно для того, щоб обслужити США” або „Яку суму грошей слід попросити за те, щоб помити всі вікна у Сіетлі”.

Компанія eBay часто задає своїм потенційним співробітникам наступну головоломку: На острові перебуває п’ять піратів. Одному з них дали 100 золотих монет і запропонували поділити гроші серед всіх піратів. Проте інші пірати повинні проголосувати за план розподілу грошей, і якщо більше, ніж половина виявиться проти такого розподілу – тоді головного пірата буде вбито. Яким же чином головному піратові поділити гроші так, щоб отримати максимальний прибуток і при цьому вижити?

Проте, мабуть, жодна компанія не зайшла у використанні головоломок так далеко, як всім відома технологічна компанія Google. Саме вона розміщувала рекламу своїх вакансій на бігбордах, і при цьому приховувала адресу внутрішньо за складною головоломкою. Люди, які побачили рекламу на вулицях міста і зуміли розв’язати головоломку – потрапляли на сайт компанії, де їх чекало наступне завдання. І лише після цього вони отримували змогу надіслати своє резюме у рекрутинговий відділ компанії.

MUST READ:  Хто скільки заробляє в Україні?

А одним із найбільш улюблених запитань у Гуглплексі (центральному офісі Google) є таке: „Вас зменшили до розмірів п’ятикопійкової монети (маса зменшилася відповідно) і помістили у відкритий порожній блендер. Леза блендера запрацюють через 60 секунд. Що ви будете робити?”

Схоже у високотехнічних компаній є своє особливе почуття гумору. Але їх не складно зрозуміти, адже технічні навички можна завжди здобути, а ось вміння мислити креативно в магазині не купиш…

Ви й самі встигли заплутатися у різноманітті головоломок та нестандартних задач, наведених вище? Ось відповіді на деякі з них:

Скільки м’ячиків для гольфу поміститься до автобусу:
Зважаючи на те, що середньостатистичний автобус має 50 м’ячиків у ширину, 50 – у висоту і 200 – у довжину, до нього поміститься 500 000 м’ячиків.

Ви зменшились і потрапили до блендера, що будете робити:
Можливі варіанти:
1. Використаєте вимірювальні поділки для того, щоб вибратися, як по сходах.
2. Спробуєте відкрутити гайку, яка утримує леза.
3. Ризикнете використати потік повітря, який утворюється внаслідок обертання лез, для того, щоб вилетіти із блендера.

Скільки коштуватимете помити всі вікна у Сіетлі:
У місті приблизно 10 000 будинків, 600 вікон у будинку, на одне вікно витрачається 5 хвилин. Якщо брати стандартну для цього регіону вартість роботи – $20 за годину, тоді вартість миття всіх вікон складе близько $10 млн.