Три міфи власного бізнесу

3 міфи власного бізнесуОстаннім часом тема власного бізнесу та підприємництва збурює навколо себе дуже багато галасу та не зовсім здорового романтизму. Власний бізнес перетворюється в новомодний тренд. Здобути особисту свободу, почати заробляти стільки, скільки хочеш, розкрити свій потенціал на 100% – для багатьох це звучить дуже заманливо. Але в дійсності створення власного бізнесу – справа не з легких і оточена багатьма пастками, стверджує одна з дописувачів журналу BizTimes.

Ось три основні міфи, які оточують омріяний власний бізнес:

1. Своя справа – це особиста свобода

Власний бізнес не дасть вам особистої свободи. Принаймні – зразу. Про вільний графік та роботу, коли є настрій, доведеться забути. Як мінімум перший рік доведеться працювати куди більше, ніж в ролі найманого працівника, без вихідних та свят. Не залишиться часу ні на друзів ні на близьких.

Слід зауважити, що спершу вам доведеться виконувати всю роботу (або більшу її частину) самостійно. Ви будете власником бізнесу і найманим працівником із тією лише різницею, що найняли себе самостійно.

MUST READ:  Чим здивує нас Китай у 2009-му

2. Своя справа – це фінансова свобода

Незалежно від того, чи почнете ви свій бізнес із нуля, чи отримаєте початковий капітал – у вас не буде жодної фінансової свободи. Перший час ви будете відчайдушно боротися за виживання і добре, якщо через півроку вийдете на самоокупність.

Далі, якщо ваша мета – створити актив, який працює без вас, то всі вільні гроші ви будете вкладати в розвиток компанії. Разом зі зростанням вашого бізнесу буде зростати і рівень вашої фінансової та особистої відповідальності.

Поки ваш бізнес підніматиметься з колін – саме ви будете отримувати зарплатню в останню чергу. І якою несправедливістю видаватиметься той факт, що деякі ваші співробітники отримуватимуть зарплату більшу, ніж ваша. У вас виникне відчуття, що ви створили не бізнес, який несе ту саму фінансову свободу, а організували собі робоче місце – до того ж не на найкращих умовах.

3. Своя справа – можливість самореалізуватися

Якщо вам подобається певний вид діяльності, то, безперечно, ви мрієте самореалізуватися в ньому. Незалежно від того, дизайн це, аналітика чи розробка комп’ютерних програм. Ви плекаєте думку, що пішовши у “самостійне плавання”, отримаєте омріяну свободу. Не буде обмежуючих регламентів і начальників, які нічого не розуміють.

MUST READ:  Як перетворити свій бізнес на цінний актив

Все правильно – начальників не буде – тому що ним станете ви. Керівником, а не спеціалістом – ось у чому справа.

Яким би хорошим спеціалістом ви не були, відкривши власний бізнес, ви не зможете повноцінно займатися тим, що так добре умієте. Вирішення організаційних питань, спілкування з людьми та управління буде віднімати в кращому разі 70% вашого часу.

І тільки якщо все життя ви мріяли стати управлінцем та лідером – тоді такий досвід може виявитися не лише корисним, але й приємним. А досвід спеціаліста ви будете передавати своїм співробітникам, навчаючи їх, спрямовуючи та мотивуючи.

Проте, якщо власний бізнес для вас – це не просто бажання втекти від найманої праці, а відчуття гострої необхідності, яке підтримується власною візією та ідеєю – тоді всі ці перешкоди видадуться дріб’язковими.