Кілька слів про лідерів

Кілька слів про лідерів Ефективні лідери бізнесу завжди мислять про свої функції через призму поняття “ми”, а не “я”. Генерал Джордж Паттон (George Patton) в минулому дуже образно і точно окреслив поняття команди, порівнявши її з армією: “Армія – це команда. Вона живе, їсть і спить, як команда. У ній немає “я”, є тільки “ми”, – пишуть у журналі Entrepreneur.

Коли команда досягає успіху – кожен її учасник заслуговує на визнання. І так само, коли команді не вдається дійти до цілі – відповідальний за це кожен її учасник. Тому люди, які працюють в рамках однієї компанії, повинні розуміти, що виживання та успішність бізнесу залежить від них аж ніяк не меншою мірою, ніж від топ-менеджерів.

І якщо менеджерські повноваження можна делегувати відповідальним працівникам, то лідерські – ніколи. Найкращі лідери оточують себе людьми, які здатні бути ефективними керівниками – стежити за виконанням певних завдань та правильністю протікання процесів. Такі люди необхідні у будь-якому успішному бізнесі. Лідери розуміють, що реальна мотивація людей має куди більше значення, ніж надання формальних посадових інструкцій. Тому лідери повинні фокусуватися на “загальній картині” та бути впевненими, що кожен поділяє загальну візію. Така відповідальність не може бути передана, оскільки носієм візії може бути тільки лідер.

MUST READ:  Як змінилася мотивація співробітників у XXI столітті

Ви повинні мати схильність до прийняття рішень та своїм прикладом вести людей вперед. Дехто вважає цю рису найважливішим аспектом хорошого лідера.

Окрім того, ефективні лідери уникають оточення, яке завжди і у всьому з ними погоджується і наполягають на тому, щоб їхні підлеглі та колеги були чесними з ними, навіть коли правда може не сподобатися лідерові. Це, в свою чергу, дасть змогу лідерові заздалегідь помітити проблему і уникнути серйозних наслідків у майбутньому.