Ефект сотої мавпи або Сила приклада

Ефект сотої мавпи або Сила прикладаРозповідь про соту мавпу може надихнути нас на те, щоб спробувати змінити на краще свій куточок світу. Він нагадує нам про силу одинака, який робить що-небудь так, як потрібно, – приклад може швидко поширитися, і поведінка й культура цілої команди стануть іншими.

У 1950-і роки на японському острові Косіма, де живе велика популяція мавп, дослідники поставили експеримент. Вони стали розсипати в піску солодкі корені батата, які мавпи підбирали та їли. Одна кмітлива молода мавпочка додумалася змивати пісок з батата, опустивши його в струмок, і навчила цьому своїх братів, сестер, товаришів по іграх, а ті, у свою чергу, стали вчити інших мавп.

Багато років батати мили тільки мавпи з обмеженої групи родин, а згодом трапилося щось неймовірне. Одного чудового дня, – здавалося, без усякого переходу, – їх раптом почали мити всі мавпи. Відбулося щось на зразок якісного стрибка. Як тільки сота мавпа освоїла нову поведінку, – пояснювали популяризатори експерименту, – вона поширилася на всіх мавп острова (і навіть, як дехто тоді вважав, інших островів). Одна мавпа не могла передати всім іншим повідомлення «батати треба мити», але коли була досягнута критична маса, про це якимось чином довідалися відразу всі.

MUST READ:  Чому важливо мислити довгостроковими категоріями?

Хоча повторне вивчення результатів експерименту показало, що зміна поведінки мавп носила більш обмежений характер, спостереження про те, що культурне зрушення починається зі зрушення в індивідуальній поведінці, дотепер не втратили актуальності. Не у всіх процесах присутній виражений лідер, і не завжди можна визначити, при яких умовах учасники зуміють повністю проявити свої здібності.

За матеріалами книги “Дело не в кофе. Корпоративная культура Starbucks” (рос.)