Чи можливо ефективно працювати вдома?

Чи можливо ефективно працювати вдома? Розвиток інформаційних технологій, зміна свідомості роботодавців та бажання зекономити призводить до того, що у світі поступово зростає кількість віддалених працівників – тобто тих людей, які з тих чи інших причин виконують свою роботу, знаходячись поза межами класичного офісу. Українські компанії поки що не дуже активно переймають досвід західних колег, але і в нас вже є успішні приклади подібної організації робочого процесу.

Роботодавець одного мого знайомого програміста, зіткнувшись у 2008-му році з економічною кризою, вирішив скорочувати витрати не звільненням людей, а відмовою від дорогого офісного центру. З того часу знайомий працює вдома. При цьому йому вдається успішно керувати невеликою командою і якісно вести ІТ-проекти.

Сам я працюю в офісі, але про “роботу вдома” знаю не за чутками, адже веду кілька блог-проектів, основний з яких – навчальний проект про технологію Flash та ActionScript – займає більшу частину вільного від основної роботи часу.

Головна проблема роботи поза офісом – труднощі концентрування. Відсутність контролю, домашнє оточення, безпосередня близькість кухні та м’якого ліжка, рідня, яка постійно намагається звернути на себе вашу увагу – це фактори, які зовсім не сприяють підвищенню ефективності. І дану проблему кожен змушений вирішувати по-своєму.

Нещодавно натрапив на збірку 30 порад, щодо того, як працювати вдома і не зійти з розуму. Хотів би поділитися своїми спостереженнями щодо деяких пунктів:

1. Визначтесь з місцем – відокреміть роботу від дому. Автор статті радить працювати у окремій кімнаті, якщо це можливо, або принаймні виділити собі простір.
Згоден: власне робоче місце дозволяє налаштуватися на потрібний лад, а якщо ще й відмежувати його від можливих недоречних “втручань” з боку рідні – це підніме вашу ефективність багатократно. Я дуже люблю свою дружину, але прохання винести сміття чи допомогти по дому в момент максимального “креативного” напруження нищить будь-яку ефективність. Я не уявляю, що буде, коли з’являться діти.

MUST READ:  Особистий маркетинг під час пошуку роботи

2. Встановіть розпорядок робочого дня і дотримуйтесь його. Поставивши собі жорсткі робочі рамки ви тільки виграєте.
Не згоден: Чи не від “жорстких рамок” ми втікали, відмовившись від традиційного офісу. Звісно, якщо ви працюєте в команді, то тут не уникнути певного графіку, оскільки потрібно якимось чином узгоджувати свої робочі години з робочими годинами колег. Але якщо ефективність вашої праці не залежить від інших людей, то, на моє глибоке переконання, варто користуватися внутрішнім годинником, а не тим, який висить на стіні.

3. Не починайте працювати зразу, як тільки встали з ліжка.
Не згоден: Працюйте тоді, коли вам працюється. На вихідні частенько сідаю за програмування тільки-но “продерши очі”. Вмивання, сніданки – все потім. Знову ж таки, ефективність залежить від внутрішнього налаштування, а не від “встановленого розпорядку”. А ще я дуже люблю планувати наступні кроки розробки своїх флеш проектів в ліжку перед сном.

4. Вимикайте телефон, коли потрібно працювати, не відволікаючись. А також всі аськи, джабери, GTalk-и і т. п.
Згоден: Концентрація – важлива річ. І почавши працювати над певним завданням ви не можете миттєво досягнути повної концентрації. Для цього потрібен якийсь час – 10 чи 15 хвилин. При цьому, будь-яке відволікання здатне повністю вивести вас зі стану концентрації і доведеться все починати знову.

5. Не припиняйте роботу, навіть якщо день видався важким. Привчіть себе працювати навіть тоді, коли дуже не хочеться.
Не згоден: Найпростіший спосіб прийти до вигорання – це силувати себе працювати тоді, коли від роботи нудить. Краще дозвольте собі відпочити, прогуляйтеся вулицею, завітайте до друзів, подивіться хороший фільм чи просто поспіть. Сон дуже важливий! Якщо ви не виспалися – працювати буде дуже складно. Якщо ви хронічно не висипаєтеся – ваша ефективність буде настільки низькою, наскільки це взагалі можливо.

6. Тримайте під рукою олівець і блокнот. Коротко записуйте ідеї щодо роботи та робочого процесу, які спадають вам на думку.
Згоден: Хороші ідеї, на жаль, мають властивість випаровуватися, якщо їх не фіксувати. Тому блокнот з олівцем – чудова ідея. Можна замінити їх на файл у Google Docs.

MUST READ:  Сім проблем серійних підприємців

7. Робіть перерви. Не замикайтесь в кімнаті на цілий день. На кожну годину за можливістю відпочивайте по 15-20 хвилин.
Частково згоден: З одного боку, перерви дійсно необхідні. З іншого, якщо ви вже потрапили у стан максимальної концентрації – намагайтеся не виходити з нього. Та вам, швидш за все, й не захочеться, адже робота захоплює! Скільки разів я лягав спати після третьої ночі, плануючи закінчити роботу до 12-тої…

8. Не повертайтесь до роботи, коли уже завершили робочий день.
Не згоден: Якщо є натхнення, то чому б не зайнятися роботою тоді, коли хочеться. Відпочинете тоді, коли до роботи “душа не лежатиме”.

9. Завжди тримайте питну воду поряд.
Повністю згоден: Ніколи не сідаю за комп’ютер без чаю, кави, коли, соку чи питної води поряд. Осушення організму ще нікому не допомагало.

10. Не працюйте по 8 годин на день. Якщо працювати так довго – увага починає розсіюватись і якість роботи знижується.
Не згоден: Працюйте стільки, скільки буде достатньо для того, щоб виконати заплановане, або поки вам не набридне. Якщо набридло – зробіть перерву.

11. Вмійте зупинятися. Не засиджуйтесь до пізна.
Не згоден: Хотів би я погодитися з цим твердженням. Але озираючись назад бачу, що всі мої найкращі статті та найскладніші фрагменти коду були написані вночі, саме тоді, коли потрібно було “не засиджуватися”.

12. Не дозволяйте роботі поглинути ваше життя. Обов’язково встановіть рамки робочого часу!
Не згоден: А якщо робота для вас – це і є життя? Чому б не віддати його улюбленій справі?