Притча: Країна, у якій краще не працювати

Притча: Країна, у якій краще не працюватиОдного разу до Вчителя прийшов один із найбагатших жителів країни, де тоді працювала Школа Шляху, і запитав:

— Учитель, скажи, як мені бути. Мій бізнес під серйозною загрозою. Місцевий правитель вирішив, що я сплатив занадто мало грошей у скарбницю й вимагає тепер з мене ще рівно стільки ж. Я сам тиждень перевіряв документи і точно знаю, що сплачую абсолютно все, що заведено платити… Але він уже надсилав до мене свого головного скарбника, і той усіляко погрожував мені, якщо я не віддам ці гроші… Скажи, що робити?!

— Що буде із твоїм бізнесом, якщо ти заплатиш стільки, скільки вони вимагають? — запитав Учитель.

— Я… я витримаю рік або два, а потім збанкрутую — подвійні податки платити неможливо, — відповів підприємець.

— А чим погрожував тобі цей скарбник? — насупився Вчитель.

— Він сказав, що мене звинуватять у якому-небудь серйозному злочині, посадять у в’язницю й відберуть мій будинок, всі мої гроші й підприємства. Що мені робити? — відвідувач майже плакав.

MUST READ:  Притча: Шість кроків до мудрості

— Що тобі робити — тобі й вирішувати, — зітхнувши, сказав Учитель, — але ось що робити мені — цілком зрозуміло. Завтра я починаю готувати Школу до переїзду в сусідню країну, її правитель давно мене запрошував…

Перший учень підтвердив цю історію, пригадавши також, що з моменту цієї розмови до моменту відкриття Школи в новій країні пройшло близько тижня. Він сказав: «Найдивніше: коли ми влаштувалися на новому місці, першим, хто прийшов до Вчителя в гості, був той самий підприємець».

Автор притчі: Тадао Ямагучі, книга “Путь торговли” (рос.)