«Правило двох піц» для продуктивної командної роботи

Якщо ви хочете зробити командну роботу більш ефективною, глава Amazon Джефф Безос (Jeff Bezos) рекомендує застосувати дуже простий прийом: «Правило двох піц». Коли ви збираєте свою команду або думаєте, кого запросити на наступну нараду, уявіть, скільки людей ви можете нагодувати двома піцами. Саме стільки людей і потрібно запрошувати, — пише Fast Company.

При застосуванні підходу Безоса кількість членів команди знаходиться десь між 5 і 8. Але є й інші погляди на проблему; втім, і в цих випадках пропонується скоротити кількість учасників у той чи інший спосіб.

За словами Марка де Ронда (Mark de Rond), ад’юнкт-професора зі стратегії та організації в Judge Business School Кембриджського університету, численні дослідження показують, що люди віддають перевагу командам, що складаються з 4-5 осіб. А Річард Хекмен (Richard Hackman), професор соціальної та організаційної психології Гарвардського університету, вважає, що потрібно дотримуватися правила «менше десяти».

MUST READ:  Щоб залишатися продуктивними, потрібно менше працювати

Яким би не було це чарівне число, вчені вважають, що робота в невеликих командах дозволяє усунути такі негативні для нових ідей фактори, як «групове мислення» (страх продемонструвати свою думку) і «соціальна лінь» (коли люди проявляють менше старанності, працюючи в групі, ніж поодинці).

Останнє, говорить де Ронд, відбувається, коли члени команди відчувають себе менш відповідальними за підсумковий результат. А «групове мислення», як пише Psychology Today, має місце, коли в групі більше цінують уміння рухатися разом з усіма, ніж критично оцінювати ідеї. Безос вважає, що таке частіше відбувається у великих, централізованих командах.

Є й інші переваги роботи в малих командах: це більш ефективні комунікації, більше довіри між членами команди, менший страх перед невдачею тощо. Хекмен також зауважує: що більше людей з’являються в команді, то більш складним стає процес роботи. «У великих командах зазвичай все закінчується тим, що всі марно витрачають час», — говорить він.