Україна – центр ІТ-аутсорсінгу

Україна – центр ІТ-аутсорсінгуІндія – не єдина країна, яка отримує вигоду від офшорів. За останні три роки саме Україна перетворилася на найбільший центр IT-аутсорсингу Східної Європи: зокрема, в 2006 р. прибутки українських підприємств, які займаються офшорним програмуванням, виросли на 47%, склавши $246 млн. Такі дані можна побачити в звіті ресурсу Goaleurope.com.

Іронія долі полягає в тому, що нездатність України повноцінно інтегруватися у європейську економічну систему сприяє зростанню галузі ІТ-аутсорсінгу, а значить – економіки країни в цілому. На сьогодні Україна щорічно продукує близько 30 000 спеціалістів з інформаційних технологій.

Центром аутсорсінгу продовжує залишатися Київ – більше, ніж половина програмістів працюють саме в цьому місті. Проте дедалі більшої аутсорсінгової ваги набирають такі міста як Львів та Харків.

Володіючи другим за численністю населенням в регіоні (після Росії), а також значним науковим потенціалом, Україна в той же час слабко інтегрована в загальноєвропейський простір, що зумовлює порівняно низьку собівартість розробки ПЗ на її території, а також відносну стабільність кількості IT-професіоналів, чия міграція в країни Європи пов’язана з певними труднощами. Все це створює привабливі умови для розвитку аутсорсінгової діяльності.

MUST READ:  Як заспокоїти ящірку в своїй голові

До пошуку кваліфікованих розробників на території України часто вдаються сусідні держави, зокрема Польща, а також інші члени Євросоюзу. Провідну роль в освоєнні українського ринку офшорного програмування відіграє Німеччина: її підприємствам належать 6% аутсорсінгових ресурсів України.

При цьому галузь достатньо сильно фрагментована: з 70 опитаних дослідниками Goaleurope.сom підприємств тільки 7 володіють персоналом, що налічує більше 300 чоловік, і 21 – більше 100 чоловік.