Шість капелюхів мислення

Шість капелюхів мислення — хороша техніка прийняття рішень і метод, який використовується при групових дискусіях і для індивідуального мислення. У поєднанні з процесом паралельного мислення ця техніка допомагає людям у групі мислити більш ефективно. Це засіб для детальної та узгодженої організації розумових процесів.

Едвард де Боно (Edward de Bono) є батьком-засновником техніки «6 капелюхів мислення», детально він описав її в однойменній книзі «Six Thinking Hats», яка була опублікована в 1985 році. «Мислячий капелюх» — це метафора певного способу мислення. Одягаючи різні уявні капелюхи, люди змушені дивитися на проблему з різних точок зору. Таким чином, виключається односторонній образ мислення і створюються нові ідеї.

Автор розрізняє шість різних систем мислення, за допомогою яких можна оцінити будь-яку ситуацію. Використовуючи різні підходи, можна змусити мозок сприймати ситуацію з різних сторін: наприклад, приводячи нейтральні факти, або оцінюючи ситуацію з песимістичної точки зору.

Ідентифікація капелюхів

Образи «капелюхів» ідентифікуються за кольорами:

Білий
Інформація: розглядаються тільки факти і доступна інформація.

Червоний
Емоції: інтуїтивні реакції або вираження почуттів (але виправдання не потрібні).

Чорний
Критика: застосовується логіка для виявлення помилок або бар’єрів, шукаються невідповідності.

MUST READ:  Чому божевільні ідеї працюють, а хороші - ні

Жовтий
Можливості: через призму позитиву виявляються можливості, вигоди.

Зелений
Креативність: обговорюються будь-які творчі ідеї.

Синій
Узагальнення: управління розумовими процесами, узагальнення, фіксація результатів.

Кольорові капелюхи використовуються в якості метафор для різних станів розуму. Перехід до певного типу мислення символізується одяганням кольорового капелюха, буквально або метафорично. Ці шість метафор мислячих капелюхів забезпечують більш повну і всебічну активацію шести типів мислення. Цей метод допомагає людям глибше замислитися над певною темою.

Паралельне мислення

Часто люди, які чітко бачать спільні цілі, у спільній розумовій діяльності виявляють тенденцію мислити нарізно. У цьому випадку одна людина думає про переваги, а інша розглядає факти і так далі. Шість капелюхів мислення запобігають такій поведінці. Коли всі чують думки один одного про проблеми, переваги, факти, народжується дискусія. Для цього всі учасники групи одночасно подумки одягають один, білий капелюх. Після того, як учасники висловили свої думки в конкретному раунді обговорення, вони надягають наступний капелюх. Таким чином всі учасники одночасно думають в одному напрямку, тобто рухаються в одному напрямку паралельно один одному. Єдиним винятком є посередник, який буде тільки в «синьому капелюсі» — це потрібно для забезпечення прогресу в обговоренні.

MUST READ:  Запитання, якими варто задатися лідерам у 2010-му

Стратегії та програми

Після визначення шести типів мислення можуть бути створені різні групи мислення. Це послідовності з капелюхів, які структурують процес мислення, приводячи його до ясної мети. Послідовності починаються з синього капелюха, ним же і закінчуються. Учасники групи погоджують процес, розмірковують, і, нарешті, оцінюють результати розумового процесу. Після чого приймається колективне рішення про те, як діяти далі. Послідовності (і, власне, самі капелюхи) можуть застосовуватися як окремими людьми, так і в групах. Наприклад, можна створювати такі групи за кольорами:

  • Вихідні ідеї — синій, білий, зелений;
  • Вибір між альтернативними варіантами — синій, білий, зелений, жовтий, чорний, червоний;
  • Ідентифікація рішень — синій, білий, чорний, зелений;
  • Зворотний зв’язок — синій, чорний, зелений, білий;
  • Стратегічне планування — синій, жовтий, чорний, білий;
  • Поліпшення процесу — синій, білий, жовтий, чорний, зелений, червоний;
  • Вирішення проблем — синій, білий, зелений, червоний, жовтий, чорний;
  • Оцінка ефективності — синій, червоний, білий, жовтий, чорний, зелений.

За матеріалами Технология тренинга

Ілюстрація: Think!Creative