Перфекціонізм: Добре чи ні?

Перфекціонізм: Добре чи ні?Перфекціонізм (тобто бажання людини досягнути ідеального результату у будь-якій діяльності) лише на перший погляд здається позитивним явищем. По суті ж це “злодій”, який пожирає ваш час та енергію, не даючи нічого взамін. Як наслідок – він призводить до стресу, постійного відчуття напруги та виснаження. А результатом перфекціонізму стають не “перфектно” (тобто досконало) виконані завдання та проекти, а відсутність будь-якого результату взагалі, пишуть автори Management Issues.

Перфекціонізм – основна причина прокрастинації (від англ.. procrastionation – бажання відкласти “на потім”). Саме він призводить до розбалансування особистого життя, спричиняючи постійну напругу на роботі та змушуючи людей залишатися у офісі до пізньої ночі.

Ось як описує перфекціонізм одна жінка, яка відчула, що це таке, на власній шкірі:

“Моє життя в принципі можна назвати щасливим. У мене є чудовий чоловік, якого я дуже люблю і відчуваю, що він ставиться до мене так само. Мої діти прекрасно навчаються, ходять до кількох гуртків і при цьому мають просто чудове здоров’я. Але сьогодні на роботі, працюючи з проектом мого клієнта, я зробила одну невеличку помилку. Вона була настільки незначна – що її точно ніхто не помітив би. Крім того – по суті вона не мала ані найменшого впливу на результат самого проекту. Я просто переплутала кілька файлів і завантажила їх не туди, куди потрібно. При цьому майже годину я не могла взятися за будь-яку іншу роботу, відчуваючи стурбованість тим, що трапилось.

MUST READ:  Веселощі на роботі

Чому я так гостро реагую на такі дрібні огріхи, які не мають ніякого впливу на результат? Ця помилка, по суті, перекреслила весь мій хороший настрій, хоча насправді не було жодних реальних підстав для хвилювання. Вочевидь, я дозволила своєму перфекціонізму взяти верх наді мною”.

Як народжується перфекціонізм

“Народження” перфекціонізму може залежати від багатьох факторів, але, мабуть, основним із них є дитяче виховання. Наприклад, діти, до яких ставляться позитивно і висловлюють свою любов тільки у випадку, якщо вони роблять все правильно, часто перетворюються на перфекціоністів.

Як подолати перфекціонізм

Один із найкращих способів позбавитися від перфекціонізму – це замінити його чимось іншим. Терпіння і вміння розслаблятися (отримувати насолоду) – чудова заміна для перфекціонізму.

Важливо пам’ятати про те, що ми перетворюємося на те, на чому ми фокусуємося. Якщо людина постійно буде фокусуватися на тому, щоб виконати якесь завдання “ідеально” – вона майже напевне не зможе уникнути перфекціонізму.