Хороший лідер – це перш за все хороший послідовник

Хороший лідер – це перш за все хороший послідовникТрадиційне уявлення людей про лідерів зазвичай передбачає образ керівника – тобто людини, офіційно наділеної владою. Втім, бути лідером – не завжди означає мати офіційну посаду, офіційне визнання і відповідний запис у трудовій книжці. В реальності лідерство потребує всього лише готовності виділитися з натовпу і допомогти іншим людям досягнути встановлених цілей.

Знову ж таки, в традиційному уявленні послідовники – це ті, хто йде за лідером. Втім, як стверджують автори блога Leadership Expert: “Хороший лідер – це насамперед хороший послідовник”. Дане твердження лише на перший погляд видається парадоксальним. Адже щоб дійсно бути ефективним, лідерові потрібно слідувати найкращому вибору та йти найкращим шляхом, який обирає його команда. Лідер повинен бути послідовником тих людей в команді, яким вдалося запропонувати краще рішення, ніж йому самому. Зрештою – йому потрібно послідовно дотримуватися тих правил, які він сам проповідує.

Будь-яка дія в команді потребує участі не лише лідера, але й інших людей. Лідер не може рухатися вперед, якщо ніхто не буде йти за ним. Але він так само не зможе рухатися, якщо сам не стане послідовником тих, з ким йому по дорозі.

MUST READ:  Емоції, які лежать в основі вірусного маркетингу

Здатність вести людей – це привілей та честь. Лідерство робить вас особливими, але ви особливі не тому, що ви лідер. Лідер – це лише частина команди, яка цілеспрямовано рухається до цілі. Здатність досягнути цієї цілі не самостійно, а в команді – ось що робить лідера особливим. Ваш статус, визнання чи гучна назва посади не має жодного значення. Але ваше вміння надихати та досягати цілей в команді – має велике значення.

А ще лідерові завжди потрібно пам’ятати, що він не може досягнути цілі самостійно. Той лідер, який зайнятий власним добробутом та процвітанням, дуже швидко втрачає будь-яку роль у команді, тим самим ставлячи під сумнів свій статус.