Хочете бути більш ефективними? Більше спіть!

Хочете бути більш ефективними? Більше спіть! Нестача сну призводить до суттєвого зниження здатності сприймати нові знання під час робочого дня. А у далекому минулому позбавлення від сну вважалося однією із найбільш жорстоких тортур, пише Тоні Шварц (Tony Shwartz), у статті, розміщеній на Business Week.

Уявіть, що ви вирішили на тиждень відмовитися від їжі. Як ви почуватиметесь через сім днів? Вочевидь, ви будете дуже голодні, можливо – трохи слабкі, і майже напевне – схуднете. Але в загальному ви почуватиметесь нормально.

А тепер уявіть, що ви відмовилися на тиждень від сну. Не дуже хороша ідея. Вже через кілька днів ви будете практично не в стані функціонувати.

Чому ж саме сон – це перша річ, якою ми готові пожертвувати, коли нам не вистачає часу або необхідно терміново виконати якесь завдання. Ми продовжуємо керуватися розповсюдженим міфом: якщо спати на одну годину менше, то можна працювати на одну годину більше. Втім, у цій формулі ми забуваємо про ще один надзвичайно важливий аспект – ефективність праці. А вона, як показують дослідження, буде постійно знижуватися до тих пір, поки ми нарешті не виспимося.

Реальність така, що навіть незначне скорочення часу, який ми виділяємо на сон, надзвичайно негативно впливає на наше здоров’я, настрій, здатність сприймати та аналізувати інформацію і звісно ж – нашу продуктивність.

MUST READ:  9 переваг просування продукції в Інтернеті

Основна проблема полягає в тому, що більшість наслідків “скорочення” сну є неявними і навіть непомітними. Наприклад, людина, яка не досипає, практично повністю втрачає можливість засвоювати знання. Іншими словами, нестача сну фатально впливає на людську пам’ять.

Скільки ж потрібно спати, щоб цього було достатньо. Дослідження показують, що середньостатистичній людині потрібно від 7 до 8 годин на добу для того, щоб виспатися. І тільки 2,5% можуть спати менше 7 годин і почуватися нормально.

Якщо ж запитати у людей, які постійно перебувають в роботі (особливо власників бізнесу та підприємців), скільки часу вони сплять – 90% скажуть, що сплять менше 7 годин.

Та чи дозволяє це їм стати ефективнішими. Знову ж таки, дослідження доводять, що ні! Навпаки, найбільш ефективні та успішні люди сплять більше, ніж середньостатистичний працівник компанії. Вони повністю відновлюються і можуть виконувати свою роботу набагато ефективніше, за рахунок чого й досягають небачених результатів. Адже краще працювати зі 100% енергією протягом 5-6 годин, ніж зі 50% енергією протягом 8-9 годин.

Люди, які сплять більше (мінімум 8-9 годин на добу) почуваються краще, працюють швидше і з більшим фокусом, краще керують своїми емоціями, а їхнє здоров’я завжди на високому рівні.

MUST READ:  Що найбільше дратує співробітників

Тоні Шварц ділиться трьома порадами щодо покращення кількості та якості сну:

– йдіть до ліжка раніше – у встановлений час. Звучить логічно, чи не так? Проблема в тому, що у вас практично немає альтернативи. Адже ви й так прокидаєтесь так пізно, як це тільки можливо. Жорстокий будильник підніме вас у чітко встановлений час. Тому єдиний спосіб отримати достатньо часу на сон – йти до ліжка раніше;

– починайте відпочивати за 45 хвилин до власне моменту, коли ви повинні заснути. Важко заснути, якщо ви щойно вели палку дискусію по скайпу, відповідали на робочі e-mail-и чи займалися іншою активною діяльністю. Тому створіть приємний ритуал, який передуватиме сну. Випийте чашечку трав’яного чаю, послухайте розслабляючу музику чи ляжте в ліжко з не надто захопливою книгою – і сон не змусить себе чекати;

– запишіть на папір все, що вас турбує – особливо, якщо у вас залишилися незакінчені справи чи невирішені питання. Якщо ви залишите їх у своїй свідомості – заснути буде набагато складніше.