Що є метафора?

Метафори — це двері. Це чудові об’єднавчі двері, що відкривають величезний трансформаційний потенціал. Вони дають нам можливість залишити позаду самообман і перенестися у сфери істинного ландшафту розуму — туди, куди ми, можливо, часто самі не наважуємося зробити крок. Як мандрівник, який опинився на Місяці, ми сприймаємо все навколо в новому світлі — ми по-іншому вивчаємо кожну деталь життя, по-іншому ходимо, бачимо, відчуваємо. Проходячи в прекрасні двері, ми долаємо трансформаційний поріг, переходячи на інший, глибший рівень розуміння того, що це означає — бути людиною.

Подумайте про етимологію слова «метафора». Що розкриває перед нами зміст частини «мета»? Вона означає «через», «поза» — це як «один крок за межі будь-якої реальності». Один крок за межі будь-якої «реальності» — це історія про цю реальність… і це метафора!

Зауважте, як працює «мета»-ідея на прикладі мови: один крок за межі фізики — метафізика. Один крок робить гусениця за межі свого існування у вигляді черв’ячка — і відбувається метаморфоза: гусениця перетворюється на метелика. Іншими словами, один крок за межі будь-якої моделі — і ми можемо відкрити або створити «мета-модель». Це означає, що основна функція метафори — вийти за межі якогось переконання чи висновку і допомогти слухачеві чи читачеві розсунути межі свого погляду на речі та розширити своє бачення.

MUST READ:  Народження імені: Kodak

Що підсилює порівняння метафор з унікальними трансформаційними дверима, так це те, що вони також здатні допомагати нам встановлювати асоціативні зв’язки з нашими глибинними цінностями. За допомогою сильної метафори ми згадуємо свої цінності фізично. Наші органи чуття виявляються задіяні в цьому.

Ідентифікуючи себе з подіями сильної історії, ми безпосередньо проживаємо її: буквально входимо в неї, відчуваємо відповідні почуття і тактильні відчуття. Це означає, що ми формулюємо нашу ідентичність, ґрунтуючись на своєму кінестетичному досвіді відчування цих цінностей, тим самим створюючи розширену «ціннісну зв’язаність» за допомогою свого тіла.

Сильна метафора у змозі створити довгострокову ціннісну стабільність через цю внутрішню владу, переносячи людей фізично й емоційно в оновлений стан особистої радості й енергії — заради їхнього життя та досягнення цілей.

Джерело: «Creating Transformational Metaphors» by Marilyn Atkinson

Ілюстрація: shutterstock.com