Модель продуктивного мислення Харсона

Творчий підхід вкрай важливий для вирішення будь-якої проблеми. Однак, якщо ви недостатньо креативні і є більш логічними, ви не зможете оцінити проблему з різних точок зору і знайти незвичне і просте рішення. Але якщо ви поєднаєте критичне і творче мислення, ваша ефективність підвищиться в рази. Допомогти в цьому може модель продуктивного мислення Харсона. Ця модель заохочує вас використовувати обидві півкулі мозку і застосовувати по черзі то творчий підхід, то критичне і логічне мислення. Це означає, що ви зможете розглянути проблему з різних боків і знайти найкращі рішення.

Модель була розроблена теоретиком творчості Тімом Харсоном (Tim Hurson) і була опублікована в книзі «Думай краще: посібник новатора з продуктивного мислення» (Think Better: An Innovator’s Guide to Productive Thinking) у 2007 році. Вона являє собою структуровану базу для вирішення проблем творчим способом за допомогою критичного мислення.

Модель Харсона складається з шести кроків:

  1. Запитайте себе «Що відбувається?»
  2. Запитайте себе «Що буде вважатися успіхом?»
  3. Запитайте себе «Яке питання є найголовнішим?»
  4. Дайте відповідь на питання
  5. Придумайте рішення
  6. Підберіть ресурси

1. Запитайте себе «Що відбувається?»

Вам потрібно глибоко зрозуміти проблему перш ніж приступити до її вирішення. Це ключовий момент, який дуже часто пропускають, оскільки він здається непотрібним.

Задайте собі чотири наступні питання.

У чому полягає проблема?

  • Що вас турбує? І що дратує покупців / клієнтів?
  • Що вийшло з рівноваги?
  • Що могло б працювати краще? Що б ви могли поліпшити?
  • На що ваші клієнти скаржаться?
  • Які проблеми у вас є?
  • Що змушує вас вжити заходів?
MUST READ:  Критичне мислення в новій реальності

Придумайте якомога більше питань, виділіть на це солідний шмат часу. Навіть якщо ви думаєте, що чітко розумієте, в чому полягає проблема, вам потрібно задати якомога більше запитань.

Хто або що впливає на проблему?

Вам потрібно задати собі питання не тільки про те, хто або що негативно впливає на ситуацію, але й що залишити в силі, що сприяє тому аби не стало ще гірше.

  • Що впливає на проблему прямо або побічно?
  • Чому ця проблема так важлива для вас?
  • Хто отримає перевагу, якщо ви не вирішите проблему? І що отримаєте ви, якщо її вирішите?

Яка є інформація?

Тепер зберіть будь-яку доступну інформацію про вашу проблему. Що ви знаєте? Чого ви не знаєте? Хтось намагався вирішити цю ж проблему раніше? Якщо так, то які уроки можна витягти з того досвіду? Переконайтеся, що проблема реально існує, а не вигадана вами.

Що можна припустити про майбутнє?

Передбачте майбутні події. Припустіть всі можливі варіанти — якщо проблема буде вирішена і якщо ні. На проблемі, що вирішена, зосередьтеся грунтовніше, скажіть собі «Було б чудово, аби…».

2. Запитайте себе «Що буде вважатися успіхом?»

Тепер вам потрібно визначити, який результат буде вважатися успіхом для вас особисто. Для цього існують чотири питання:

  • До якого результату призведе вдале рішення?
  • До якого результату не повинно привести вдале рішення?
  • Які є доступні ресурси? Які ресурси ви готові витратити на рішення? Скільки у вас є часу?
  • Що визначає успіх? Як його можна виміряти?
MUST READ:  Ефект ілюзії правди

3. Запитайте себе «Яке питання є найголовнішим?»

Мета цього кроку в складанні списку питань, відповівши на які можна знайти рішення проблеми. Щоб зробити це, подивіться на інформацію, яку ви вже зібрали на попередніх етапах. Тепер починайте придумувати питання за допомогою мозкового штурму: «Як би я міг…?», «Як ми…?».

Складіть якомога більше питань, а потім залиште три найважливіших. Визначте найголовніше питання.

4. Дайте відповідь на питання

На цьому етапі запасаєтеся часом і відповідаєте на всі питання, які ви записали на трьох попередніх етапах. Особливу увагу приділяєте тим самим трьом найголовнішим питанням.

На кожне питання постарайтеся знайти десять різних відповідей. Це може здатися дуже складним, однак ви можете знайти три нормальних відповіді і сім абсолютно химерних. Це допоможе вам включити творчий підхід.

5. Придумайте рішення

Тепер вам потрібно зібрати всі ідеї та відповіді разом і знайти повністю сформоване рішення. Для початку знайдіть кілька рішень і порівняйте їх питаннями з другого кроку, там де у вас встановлені критерії успішного рішення.

Коли знайшли найкраще рішення, підіть ще далі і придумайте, що потрібно зробити, аби воно було ще кращим. Як можна переробити рішення, щоб воно ще більше відповідало необхідним критеріям?

6. Підберіть ресурси

На цьому етапі ви визначаєте людей або інші ресурси, потрібні для вирішення проблеми. В ідеалі ви повинні домогтися ефективності — вирішити проблему якомога краще і при цьому витратити якомога менше ресурсів і часу.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: michaelhyatt.com