CUVA-світ і цінність стратегічного мислення

Стратегічне мислення не було б необхідним, якби світ бізнесу був цілком стабільним і передбачуваним. Але, звісно, це не так. Конкуренція стає дедалі сильнішою, а ставки — вищими. Визначення правильних стратегій для створення або підтримки успіху є складним завданням, і лідери повинні проводити свої організації через дедалі більш турбулентні води. Саме комбінація високих ставок і складних умов робить стратегічне мислення таким цінним.

Щоб оцінити це, слід зрозуміти природу викликів, з якими стикаються лідери в процесі розумової обробки інформації. Зокрема, вони стикаються з чотирма вимірами труднощів: мінливістю, невизначеністю, складністю та неоднозначністю (VUCA — термін, який бере свій початок із книги Воррена Бенніса та Берта Нануса «Leaders: The Strategies for Taking Charge» в середині 1980-х років і згодом був прийнятий на озброєння армією США, а потім ширше використовувався в роботах, присвячених лідерству).

Хоча VUCA звучить добре і легко запам’ятовується, я вважаю, що порядок слів слід змінити, поставивши складність на перше місце (тобто акронім VUCA перетворюється на CUVA). Складність, невизначеність, волатильність і неоднозначність взаємопов’язані між собою, і побудова на одному вимірі допомагає зрозуміти і вирішити інші. Складність лежить в основі викликів, з якими стикається більшість лідерів. Зрозумівши складність вашої організації та бізнес-середовища, ви зможете передбачити та осмислити ключові чинники невизначеності, що допоможе вам реагувати на мінливість і справлятися з неоднозначністю.

MUST READ:  Ричард Брэнсон: Как начать бизнес и заставить его работать

Складність означає, що сфера, яка вас цікавить (наприклад, розробка нових продуктів), має багато взаємопов’язаних змінних, які важко осягнути за допомогою обмежених когнітивних здібностей, якими ми всі володіємо як люди. Організація з десятками тисяч працівників, які щодня надають медичну допомогу тисячам пацієнтів у сотнях закладів, використовуючи безліч технологій і десятки процесів, має високий рівень складності. Складність вимагає від лідерів створення і підтримки хороших «ментальних моделей» своїх організацій та обґрунтованих прогнозів щодо того, що станеться, якщо щось зміниться. Стратегічні мислителі вміють орієнтуватися в складних ситуаціях, оскільки вони розуміють, як працюють системи, і зосереджують свою увагу на тому, що дійсно має значення.

Невизначеність означає мати справу з ситуаціями з чітким набором потенційних результатів, але коли конкретну подію, яка станеться, неможливо досконало передбачити. Це відбувається незалежно від того, скільки зусиль ви докладаєте для збору додаткової інформації. Часто це відбувається тому, що на результат може вплинути безліч дрібних факторів. У випадку з охороною здоров’я в США, державне регулювання, яке сильно впливає на галузь, може розвиватися дуже по-різному в залежності від результатів виборів на національному рівні та на рівні штатів. Стратегічні мислителі виокремлюють найважливіші невизначеності, думають про ймовірності та досліджують наслідки вірогідних сценаріїв.

Мінливість (або волатильність) означає, що важливі речі — наприклад, ціна на нафту — швидко змінюються. Це ускладнює відстеження того, що відбувається, та адаптацію до змін. У прикладі з охороною здоров’я нові конкуренти, зосереджені на найбільш прибутковому бізнесі, можуть з’явитися з нізвідки, роблячи існуючі бізнес-моделі застарілими. Інтенсивний темп технологічних інновацій ставить перед нами завдання знати, коли і як адаптуватися. Стратегічні мислителі швидко відчувають і реагують на нові загрози та можливості.

MUST READ:  Контроль в ваших руках

Неоднозначність означає, що існують різні точки зору щодо того, на яких проблемах організація повинна сфокусуватися. Також можуть існувати конкуруючі перспективи щодо потенціалу різних рішень. Як наслідок, стейкхолдери мають різні погляди на те, що є «правильним». Наприклад, лікарняні системи в США стикаються зі значним тиском щодо скорочення витрат, покращення фінансової життєздатності та підвищення доступності медичної допомоги. З точки зору пацієнта, більш доступна медична допомога — це добре. З точки зору адміністраторів лікарень, від яких очікують більшого за менші кошти, це може призвести до жорстких компромісів. Стратегічні мислителі узгоджують різні інтереси і перспективи, щоб створити спільні «рамки» проблем і домовленостей.

Сьогодні середовище CUVA впливає на кожен бізнес, що ускладнює для лідерів визначення правильних шляхів розвитку. Інтенсивність цих викликів також зростає через технологічні, соціальні та екологічні зміни. Це означає, що цінність стратегічного мислення зростає.

Джерело«The Six Disciplines of Strategic Thinking»