Іцхак Адізес: Чому ми будуємо вежу з речей?

Іцхак Адізес: Чому ми будуємо вежу з речей?Іцхака Адізеса (Ichak Adizes), одного із провідних світових спеціалістів в області підвищення ефективності організацій шляхом глибоких змін, читати не тільки корисно, але й легко. Таке сприйняття породжується простими життєвими аналогіями в його численних статтях і книгах. А деякі фрагменти, один із яких хочу представити вашій увазі, взагалі звучать як притчі.

“Якось був у мене клієнт, ім’я якого називати, мабуть, не стану: він – типовий представник прошарку успішних, упевнених у собі, працьовитих топ-менеджерів.

– Заради чого ти стільки працюєш? – запитав я його. – Грошей у тебе начебто б уже цілком достатньо.

– Ну як же, мені поки що не вистачає на особистий великий літак, – пожартував він.

Але, дійсно, через якийсь час він купив собі приватний лайнер – найбільший і найшикарніший з усіх.

Потім він придбав фешенебельний приватний пляж, щоб було де відпочити влітку. Потім розкішну яхту довжиною 182 футів. Наступним був чудовий маєток у горах. А зараз він підшукує собі особняк побільше, обов’язково з вертолітною площадкою.

MUST READ:  Казочка про "таємного покупця"

Він нагадує мені жінку, яка все купує й купує собі нові туфлі, плаття й прикраси, хоча її гардероб уже ломиться від цього добра.

Навіщо це їй? Чого їй не вистачає?

На мою думку, в її житті не вистачає сенсу. Схоже, що в тому місці, де повинна бути її душа, зяє діра, яку вона намагається набити нескінченними покупками. Якщо усередині людини немає духовного стрижня, він намагається заповнити порожнечу корисливістю. Але задоволення ніколи не наступить, тому що діра в душі – вона бездонна.

Помітьте, що в людей, життя яких наповнене духовним сенсом, інтерес до майнових придбань, скажімо так, “сидить на задньому сидінні”. Ну а для тих, хто претендує на святість, матеріальні цінності взагалі не мають ніякого значення.

Повертаючись до тієї людини, з опису якої я почав: у нього теж немає в житті духовного сенсу. У нього в душі діра, і поки на її місці не з’явиться сенс, він продовжить будувати вежу з речей, як завгодно високу.”

MUST READ:  Притча: Два конверти

Джерело: Harvard Business Review Russia